Lucrezia Borgias mange ansigter

Den berømte engelske maler John Collier (1850- 1934) har her gengivet Borgia-familien med både fader, sønner og datteren Lucrezia. Foto: Scanpix.

Måske fordi der ikke eksisterer ét portræt, man sikkert véd forestiller Lucrezia Borgia, har kunstnere op gennem historien leget med fremstillingen af Pave Alexander VI's uægte datter

Måske er det hendes uhørte fædrene ophav. Måske det blodige rygte, der klynger sig til hendes familie-navn. Måske er det hendes forestillede skønhed og ikke-eksisterende portræt. Gennem historien har pave Aleksander VI's uægte datter, Lucrezia Borgia (1480-1519), fascineret billedkunstnere, forfattere og i nyere tid også filmskabere. 

Hendes familienavn er berygtet for at være både bloddryppende og magtfuldt. Men hvorvidt Lucrezia Borgia selv var en aktiv spiller i familiens til tider morderiske intriger eller i højere grad en brik i faderens, kardinal Rodrigo Borgias, senere pave Aleksander VI, magtspil, kan historikere og kunstnere ikke enes om. 

Lucrezia Borgia var en dannet kvinde, der talte og skrev både fransk, italiensk og skrev latin og græsk. Man mener desuden, at hun i sine sene år blev en meget religiøs tilhænger af Jomfru Maria.
 
Der eksisterer ikke ét portræt, man med sikkerhed kan sige forestiller Lucrezia Borgia. Men se her et udvalg af de mange portrætter, der gennem tiden har forsøgt at gengive en af historiens sagnomspundne kvindeskikkelser. 

Her er Lucrezia Borgia malet som en ung kvinde inden hun indgik de tre politisk motiverede ægteskaber, hvoraf det sidste gjorde hende til hertuginde af Ferrara (1480 - 1519). Foto: Scanpix.

Her ses BBC's nyeste fortolkning af Lucrezia Borgia i den dramatiske og farverige serie "The Borgias" der løb af stablen fra 2011-13. Lucrezia er i skikkelse af skuespillerinden Holliday Grainger.

Her er Lucrezia Borgia malet sammen med sin fader, Rodrigo Borgia og senere Alexander VI. Foto: Scanpix

Her har kunstneren formodet, at Lucrezia Borgia var meddelagtig i mordforsøget på sin anden ægtemand, Alfonso af Aragon. (1863, Alfred W. Elmore). Foto: Scanpix.

Dette portræt af Bartolomeo Veneto (1470–1531) blev tidligere anset for at være et portræt af Lucrezia Borgia. Foto: Wikimedia Commons.

Her vies Lucrezia Borgia til hertug Alfonso (Angus McBride, 1931-2007). Foto: Scanpix.

Et af de tidlige portrætter af Lucrezia Borgia (Hendrik van Balen the Elder (1575-1632). Foto: Scanpix.

Her er den unge Lucrezia Borgia gengivet som en intellektuel ung kvinde i en arbejdstime sammen med sin fader, Pave Alexander VI (Giuseppe Boschetto (1841-1918). Foto: Scanpix.

Kilde:
www.biography.com
www.crime-library.com
www.wikipedia.com 

Foto: Copyright: www.bridgemanart.com
Foto: Copyright: www.bridgemanart.com
Foto: Copyright: www.bridgemanart.com
Foto: Copyright: www.bridgemanart.com