Det gyldne kompas afslører arvesynden

Det gyldne kompas

Det gyldne kompas: Den 12-årige Lyra på religionkritisk rejse mod et nyt positivt syndefald. Foto: www.goldencompassmovie.com

Fakta

Det gyldne kompas er lavet over Philip Pullmans roman af samme navn og er den første i en serie på tre. Her forsøger artiklens forfatter at forklare historiens univers, sådan som det ser ud i bøgerne, men som muligvis kan komme til at se lidt anderledes ud i den endelige film.

relevante temaer

Ny biograffilm har rødderne dybt begravet i den kristne syndefaldsmyte, men den er samtidig et opgør med den og i stedet krydret med besjælede dæmoner, magi og paralleluniverser

Når Det gyldne kompas rammer biograferne den 7. december i år, følger filmen en efterhånden trofast tradition om, midt i julens tid, at lokke børn og deres forældre ind og se en fængende eventyrfortælling, der i middelalderen ville have stemplet én for kætteri.

Filmen vil være mættet med religiøse tolkningslag, og selvom filmskaberne har forsøgt at gøre kritikken af den katolske kirke mindre åbenlys end i bøgerne, vil den uden tvivl skabe mere røre i kirkelige kredse end samtlige Harry Potter-film.

- I Det gyldne kompas er 12-årige Lyra den nye Eva, der skal føre menneskeheden til et nyt syndefald. Et positivt syndefald. Adam og Eva spiste af kundskabens træ og blev derfor nødt til fremover at leve adskilt fra Gud. Den fortælling har kirken forvansket og omtolket til noget negativt. Men Pullmans pointe er netop, at visdommen er et nødvendigt gode.

Det forklarer Britt Istoft, der er religionshistoriker på Syddansk Universitet, og som har specialiseret sig i brydningsfeltet mellem religion, fantasy og science fiction.

Philip Pullman er forfatter til trilogien Det gyldne kompas, hvoraf den første bog, der udkom i 1996, nu er filmatiseret. Hvor bøgerne er kendetegnede ved deres komplekse univers og svært forståelige sammenhænge, vil filmen sandsynligvis gøre historien lettere tilgængelig og mere appetitlig, når ordene kommer ud af tidens lækreste skuespillere, Nicole Kidman og Daniel Craig.

Af støv er du kommet
I det indviklede univers roterer handlingen om støv. Det lyder kedeligt. Det er det ikke.

Det usynlige støv samler sig i særlig grad om voksne mennesker. Den religiøse, dogmatiske organisation Autoriteten (i filmen kaldet Magistratet) tolker dette, som at støvet er bevis på arvesynd, mens hovedpersonen Lyra langsomt, ved hjælp af sit gyldne kompas, begynder at forstå, at støvet samler sig om unge mennesker, der på vej til at blive voksne undergår en bevidsthedsudvikling og tilegner sig visdom.

- Pullman har ikke har noget imod folks personlige religion. Han er imod gudsbegrebet, imod al etableret religion, der ifølge Pullman altid vil være undertrykkende og dogmatisk. Det gælder ikke kun kristendommen, forklarer Britt Istoft.

- Derfor består filmens store forbrydelse i, at Autoritetens karismatiske leder, Fru Coulter, udfører en række eksperimenter, der skal forhindre støvet i at fæstne sig til børn, der kommer i puberteten. Hun vil altså forhindre syndigheden men dermed også, at den unge får lov til at udvikle sig til et selvstændigt menneske.

Drager og dæmoner
Lyras verden ligner på mange måder vores. Men hvor man i vores verden er vant til at tænke på sjælen som noget, der er inde i kroppen, eller som noget, der er usynligt og adskilt fra kroppen, så tager sjælen i Lyras verden form af en såkaldt daimon, et dyr, der følger sit menneske, hvor end det bevæger sig.

Lyras daimon er hendes bedste ven, hendes samvittighed, hendes vejleder, hendes alarmsystem, hendes spejder. Det er en nødvendig del af Lyra. Så nødvendig, at hvis en daimon bliver adskilt fra sit menneske, føler de begge en ubærlig fysisk smerte, fordi der er en slags usynlig nervetråd mellem de to. Som et elastik kan de strække båndet over kort tid, men så må de nødvendigvis nærme sig hinanden igen.

Så længe man er barn, kan ens daimon ændre form afhængig af situationen, men efterhånden som man bliver voksen, har ens daimon sværere ved at skifte form, og til sidst vil den blive ved med at være for eksempel en sneleopard, som Lyras fars daimon. Det afspejler den dannelsesproces, hvor man som teenager kan have mange forskellige identiteter, og hvor man som voksen er mere fastlåst i sine handlingsmønstre.

Parallelverden i nordlyset
Problemet består i, at Autoriteten kæder daimonens manglende omskiftelighed sammen med tabet af uskyldighed og ser derfor støvet som ondt. Eksperimenterne går af den grund ud på at skære børns daimon væk fra dem. Og det svarer til at fjerne selve sjælen fra barnet. I Lyras verden er det at se et menneske uden sin daimon som at se et menneske uden sit hoved. Det er omvandrende zombier.

Når en sådan daimon bliver skåret fra et barn, udgiver det en enorm energi, et fænomen mennesker af og til ser som nordlys. Når verdensskæbnen bliver brudt, opstår der ud af denne energieksplosion en parallelverden, hvor verden ser, som hvis skæbnen var faldet anderledes ud.

- Fantasy-genren er kendetegnet ved, at man har en primær og en sekundær verden. Det ser man også i Narnia-bøgerne. Nogle gange er man inde i klædeskabets fantastiske verden, og nogle gange er man udenfor, forklarer Britt Istoft.

Hos Pullman er der derimod mange verdener. Der er en verden for hvert af de valg, man har foretaget. På den måde er kompleksiteten væsentlig forhøjet og svarer mere til den fragmenterede verdensopfattelse, der præger Vesten i dag. Noget lignende kan man se i Matrix-triologien.

Det tabte paradis
- Historien er tydeligt inspireret af John Miltons kendte værk "Det tabte paradis" fra 1667, der er historien om den stolte og ambitiøse engel, Lucifer, der gør oprør mod sin skaber, den almægtige Gud, fortsætter Britt Istoft.

- I Det gyldne kompas genfortolkes Miltons digt, og der lægges vægt på Lucifer som en person, der kan se det uretfærdige i det, Gud gør. Oprøret er en god ting. Det er et oprør mod de forældede dogmer. I stedet skal man leve det fysiske liv. Mennesket skal modnes. Det skal ikke leve i evig barndom. Seksualitet er god ting. Den måde man bliver voksen på. Ja, det ender med et syndefald, men et godt syndefald.

Ingen fjollede, talende hatte
Set i forhold til Harry Potter-serien, der også er blevet filmatiseret, så ser det ud til, at filmatiseringen af Det gyldne kompas bliver mindre eventyragtig og børnevenlig. Det gyldne kompas er omgivet af langt mere alvor og seriøsitet. Hvor man i Harry Potter-bøgerne befinder sig et helt andet troldmandsunivers, så lader Pullman ikke læseren flygte fra realiteterne ved at grine over fjollede, talende hatte og sjove boldspil på flyvende koste. Her er den mystiske og virkelige verden fuldt ud flettet ind i hinanden.

- Pullman har helt sikkert tænkt bøgerne i opposition til Narnia-bøgerne, hvor drenge er rigtige drenge og piger er små søde piger. I Det gyldne kompas derimod er hovedpersonen en handlekraftig, viljestærk pige, den nye Eva, der bærer hele verdens skæbne. I Harry Potter-bøgerne er der ikke så mange filosofiske og metafysiske overvejelser. Pullman derimod er svær, vurderer Britt Istoft.

Man kan håbe, at denne tyngde kombineret med filmens mere lette formidlingsgenre kommer filmene til gode.

- I en tid, hvor religion i den grad er underkastet markedsmekanismerne, så rammer en velskruet ungdomsfilm om en 12-årig pige i et religiøst eventyrunivers, der skal ud i verden for at lede efter sin bedste ven, en utrolig velvalgt målgruppe, nemlig den åndeligt interesserede teenagepige.

Filmens modtagelse i Danmark
Det gyldne kompas kommer som sagt i biograferne 7. december, og når millionoverskudet er sikkert i hus, bliver de to efterfølgende bøger med garanti også filmatiseret.

- Jeg tror, at den religionskritiske vinkel i filmen vil blive godt modtaget her i Danmark. Den rammer en udbredt holdning til, at den organiserede og dogmatiske religion ikke er noget, vi bryder os om. Religion er i dag et minusord. Så hellere spiritualitet. Vi vil kunne nikke genkendende til kritikken, da vi gerne går udenom de dogmatiske træk ved religioner.

- Vi kommer nok ikke til at se folkekirken protestere over filmen. De eneste, der kommer til at beklage sig, er de samme, som brænder Harry Potter bøger af, og det er jo svært at tage seriøst.

Fakta: Sproget afslører betydningen:

Pantalaimon: Navnet på Lyras daimon. Panta er græsk for alt. Og Pantalaimon kan netop omforme sig til alt.

Alethiometer: Den tekniske betegnelse for det gyldne kompas. Aletheia er græsk for sandhed. Og sandhed er netop det svar, alethiometeret altid giver.

Fru Coulter: Autoritetens (Magistratets) overhoved. Culter er latin for kniv. Og det er netop denne kniv, der bruges til at skære daimonerne væk fra børnene.

Støv: I den engelske bibeloversættelse er det støv (og ikke jord), Gud bruger til at skabe det første menneske. Pullmans pointe er derfor, at støv grundlæggende er noget positivt ved den fysiske, menneskelige tilværelse.

Christian Hjortkjær

Født 1980. Uddannet BA i religionsvidenskab og cand.theol. ved Københavns Universitet (2010). Har været i praktik på Grundtvigs Højskole Frederiksborg med undervisning i eksistentialisme og religionsfordomme. Har tidligere været praktikant på Kristeligt Dagblads Digitale Medier.Særlig interesse for eksistensteologi (særligt Kierkegaard, Sløk og P.G. Lindhardt), religionskritik (særligt Nietzsche), sprogfilosofi (særligt Wittgenstein), mødet mellem kirkens dogmatik og kognitiv religionsforskning samt religiøsitet i moderne medier.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Første Verdenskrig

kr. 25,00 Køb

STYRK DIT BARNS KARAKTER - et forsvar for børn, barndom og karakterdannelse

kr. 249,00 Køb

Anna Netrebko og Plácido Domingo: "Jeanne d'Arc"

kr. 189,00 Køb

Sæt med 8 smukke kunstkort af Arne Haugen Sørensen

kr. 115,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, hvid

kr. 599,00 Køb

Den tyske hemmelighed - dokumentarfilm

kr. 179,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.