Galleri Emmaus - et mødested for kunst og tro

er titlen på denne skulptur af kunstneren Erik Heide. Flere andre anerkendte kunstnere er tilknyttet Galleri Emmaus, som er Danmarks eneste galleri for kristen eksistentiel kunst. Foto: e-billeder.dk

- Kunsten er et fælles udgangspunkt for eksistentielle samtaler på tværs af baggrund, tro og holdninger, siger Dorte Kappelgaard, der sidder i bestyrelsen for Galleri Emmaus, Danmarks eneste galleri for kristen kunst

- Med 2-300 gæster til hver eneste fernisering, fuldt hus ved vores kursusaktiviteter, tusindvis af klik på hjemmesiden, og med over 5.000 besøgende i udstillingsrummene alene i 2008, er vi virkelig kommet på landkortet herhjemme, siger formand for Emmaus Fonden, der står bag driften af Galleri Emmaus, Knud Larn.

Galleri Emmaus er på få år blevet et centralt mødested for et kunstinteresseret publikum. Det åbnede i 2003 og er Danmarks eneste galleri for kristen, eksistentiel kunst.

Galleriet ligger på en flere hundrede år gammel klosterrute mellem Sct. Bendts Kirke i Ringsted og Knud Larvards kapel i Haraldsted.

Galleriet sælger små og store kunstværker til private og institutioner, men fungerer samtidig som bindeled mellem kunstnere og menighedsråd. På få år har direktør Grethe Olsen udviklet Galleri Emmaus til at være et af landets største gallerier og har desuden indenfor de sidste år også kunnet tilbyde retræter, malerkurser, pilgrimsvandringer og andre events til kirke- og kunstinteresserede.

Efter seks års privat drift er galleriet pr. 1. januar 2009 overgået til at være en erhvervsdrivende fond, Emmaus Fonden.

Kunsten som mødested
Ifølge sociologistuderende Dorte Kappelgaard, der sidder i galleriets bestyrelse, er der er et enormt behov for at få sanserne i spil i endnu højere grad i kirkerne, fordi det hjælper sandheder fra hovedet ned i hjertet og taler til det hele menneske.

- Kunsten forløser de følelser, vi bærer rundt på, og den skaber genkendelse og håb. Den får os til at vende blikket væk fra os selv, ud mod den større virkelighed, siger Dorte Kappelgaard, og fortsætter:

- Kunsten er ikke mindst et fælles udgangspunkt for eksistentielle samtaler på tværs af baggrund, tro, holdninger. De samtaler har jeg selv fået mange af på galleriet. Grethe Olsen har en helt særlig evne til at samle og inspirere kunstnere og kunstinteresserede.

Et udstillingsvindue
Galleri Emmaus er først og fremmest et udstillingsvindue for kunst med kristen, eksistentiel kant. Over 50 professionelle danske kunstnere udstiller fast deres værker gennem Galleri Emmaus. Fra de kendte navne til unge talenter. Kunstnerne er uddannede fra akademier eller har deltaget i censurerede udstillinger. Med gæster på mange udstillinger fra det store udland er hver udstilling et spændende møde mellem vidt forskellige svar på de store eksistentielle spørgsmål.

- De parklignende omgivelser, de høje, lyse udstillingssale og de gode muligheder for at sidde mange ved et veldækket kaffebord gør Galleri Emmaus til et oplagt valg for en større gruppeudflugt, hvad enten dette er kunstforeninger på arbejdspladser, menighedsudflugter, interessefællesskaber, konfirmandhold, etc., fortsætter Knud Larn.

Jagten på kirkekunsten
Galleri Emmaus er også stedet, hvor man kan finde kirkekunst til kirkerummet, sognehuse osv..

- Det er blevet nemt for menighedsråd og andre at få adgang til kunst, der kan formidle den kristne tro i sine mange afskygninger ind i kirker, hvor der i forvejen er så mange ord, mener Dorte Kappelgaard.

- Vi er kommet godt i gang med vores hjertebarn: At være en bundsolid og troværdig formidler af seriøs, professionel kirkekunst i Danmark, fortæller Knud Larn:

Ifølge Knud Larn kan det for mange menighedsråd, og andre beslutningstagere, være svært at vælge hvilken type kirkekunst man skal erhverve sig. I sådanne indledende beslutningsprocesser kan Galleri Emmaus være en hjælp.

- Hvert år afholdes en helårlig udstilling i den store kunsthal på godset, hvor kunstnere viser deres bud på værker til sognehuse og kirkerum. Fra installationer og abstrakte skulpturer over klassisk udskårne alterpartier, madonna-figurer, til store altertavler i alle stilarter, forklarer Knud Larn.

Det er også muligt at få en rundvisning, møde et par af kunstnerne og at få hjælp til at træffe materiale- og stilvalg. Galleri Emmaus kan ligeledes bistå med rådgivning omkring selve arbejdsprocessen med arkitekter, kunstråd, håndværkere og kunstnere.

Et væksthus for kristen spiritualitet
Galleri Emmaus ønsker også fremover at være et væksthus for kunstnere, kunstinteresserede, kirkefolk og andre, der interesserer sig med forholdet mellem kunst og kristen spiritualitet.

- Med de nye undervisningslokaler, galleriets nye tredje bygning på godset, de nye gode køkkenfaciliteter og et dusin sengepladser stående klar ønsker vi at huse samtaler, retræter, kursus, koncerter med mere med fokus på kristen spiritualitet, fortæller Knud Larn begejstret, og fortsætter:

- Da Galleri Emmaus er gældfrit og fondsdrevet kan vi tilbyde yderst konkurrencedygtige priser, samt helt unikke kunstneriske rammer og en dejlig park til sådanne arrangementer.

Trods den voksende succes er galleriet endnu ikke selvfinansierende og vil det næste par år stadig være afhængigt af gaver til fonden. Men det er først og fremmest salg af kunstværker, som skal dække udgifterne ved galleriet. Et salg der langt overvejende går til private.

- Den økonomiske krise kradser, men et godt maleri på væggen, eller en god skulptur på gulvet derhjemme kan faktisk netop i en krisetid komme til sin fulde ret som et optimalt sted for en dialog om livet og dets mening. Netop den slags kunst som Galleri Emmaus har gjort til sit kendetegn. Kunsten er ikke flygtig, den er livsnødvendig for vores ånd, afslutter Knud Larn.

Maleriet 'Emmaus' af kunstneren Mogens Hoff. Foto: e-billeder.dk Foto: e-billeder.dk
Billede fra Galleri Emmaus. Galleriet der har en vision om at være et væksthus for kristen spiritualitet. Foto: e-billeder.dk