Kronprinsesse sætter fokus på pietistiske salmer

Cd'en "Sorgen og gleden" solgte guld (over 15.000 eksemplarer) efter den første uge. Kronprinsesse Mette-Marit har især lagt vægt på de pietistiske salmer.

Cd med 11 salmer udvalgt af den norske kronprinsesse er en salgssucces i Norge. Salmer af Brorson, Kingo, Lina Sandell og Lars Lindrot er i overtal på cd'en

Den norske kronprinsesse Mette-Marit har den forgangne vinter været med til at udgive en cd med salmer, som hun selv har udvalgt, og som bliver sunget af diverse sangere.

Dette har været en stor succes, og cd'en "Sorgen og Gleden" havde efter bare en uges tid i handlen solgt over 15.000 eksemplarer og dermed indbragt pladeselskabet Kirkelig Kulturverksted en guldplade. Det skriver den norske avis Vårt Land.

Nu er salgstallet oppe på 29.000 eksemplarer, og cd'en har ligge på førstepladsen på Norges officielle hitliste VG-listen.

Kronprinsessen har udvalgt de 11 sange, ud fra hvilke salmer, der har haft betydning for hendes eget liv.

Det relevante i pietistiske salmer
Især de pietistiske sange vejer tungt i samlingen af salmer. Blandt andet er kronprinssesens kærlighed faldet på salmen "Ingen vinder frem til den ro", som er skrevet af Lars Lindrot i 1798.

-Salmen er et oprør imod den tid, vi lever i i dag. Den udtrykker klart en pietistisk livsholdning, men i lys af alt det overfladiske, som tager meget plads i samfundsbilledet i dag, bliver pietismen ganske relevant, skriver kronprinsessen i sin tekst om, hvad salmen betyder for hende, i det booklet, der følger med cd'en.

I Norge har udgivelsen ført til en debat af den til tider negative opfattelse af pietismen. Ifølge den norske avis Fædrelandsvennen roser domprovst Dag Nordbø kronprinsessen for at tage fat i ordets positive betydning. Han tror, at cd-projektet indfanger en trend i tiden, hvor man netop søger efter en form for autenticitet.

En udgivelse med gennemslagskraft
Udover Lars Lindrot kan Brorsons "Mit hjerte altid vanker" og Kingos "Sorrig og Glæde", som lægger navn til cd'en, også findes på albummet.

Kirkelig Kulturverksted har igennem en årrække arbejdet med at fornye salmer og håber på at få en større gennemslagskraft i den norske befolkning med denne udgivelse.