Lyset vinder frem i Nyborg Kirke

I Vor Frue Kirke i Nyborg fejres kyndelmisse med et væld af levende lys. Gennem hele gudstjenesten den 2. februar vil det blive stadig lysere i den østfynske kirke

- Vi har oplæsning af syv tekster, hvor vi bevæger os op fra Det Gamle Testamente til Det Nye Testamente. Vi starter med skabelsesberetningen i afdæmpet lys i kirken, indtil ordene Lad der blive lys høres. Herfra vildet blive stadig lysere i kirken i takt med teksterne.

Sådan lyder pastor Kirstine Arendts opskrift på fejringen af kyndelmisse den 2. februar iNyborgs Vor Frue Kirke. Kyndelmissemistede sin status som helligdag i 1770, men er nu blevet populær igen og fejresi flere danske folkekirker. Nyborg Kirke er en af dem,og her vilpastor Kirstine Arendt holde liturgiskgudstjeneste med lyset i centrum.

Lysglobe startede tradition
Kyndelmisse fejrer traditionelt, at vi er halvvejs gennem vinteren, og at forårets lys nu er på vej. Det er dog ikke kun årstidernes skiften, der er fokus på i Nyborg.

- Vi går helt konkret mod lunere, lysere tider årstidsmæssigt, men vi ønsker også i denne gudstjeneste at fejre lyset i overført betydning, siger Kirstine Arendt, og fortsætter:

-Jesus var lyset, der brød mørket, hvilket vi vil høre i de senere oplæsninger i gudstjenesten.

Der har ikke været holdt kyndelmisse i Nyborg Kirke i mange år, men en tradition startede sidste år, da kirken fik nyt invetar.

- Det er kun anden gang, vi fejrer kyndelmisse. Vi holdt det sidste år i anledning af, at vi havde fået en ny lysglobe. Og i år gør vi det så igen, endnu engang med masser af levende lys gennem hele gudstjenesten, siger Kirstine Arendt.

Velsignelse af lys
Kyndelmissen fejres også i den katolske kirke, og ordet kommer da også af det latinske candelarum misa. Dette betyder oversat lysmesse, - en messe hvor de lys, der skal bruges resten af året velsignes. En sådan messe er der dog ikke tale om i Nyborg.

- Vi indvier ikke lysene som i den katolske kirke. Vi bruger blot lys til at symbolisere lunere, lysere tider, siger Kirstine Arendt.

Hun har heller ikke tænkt sig at inkorporere mere folkelige traditioner i arrangementet i år. Traditioner som spisning af pandekager og æbleskiver kunne ellers have været en mulighed i sognegården, erkender hun. Men selvom sognegården ligger øde hen, vil der være fuld af lys og varme i kirken:

- Den liturgiske gudstjeneste skaber en god stemning for familier og de mange levende lys vil blive suppleret af musikoptrædener, som alt sammen vil minde os om de lunere, lysere tider, siger hun.