Påsken er et inspirerende pusterum

Erik Norman Svendsen skal selv forrette den store påskegudstjeneste i Vor Frue Kirke Påskedag kl. 10.

For Københavns biskop Erik Norman Svendsen er påsken en mulighed for både besindelse, samvær og nye idéer

Københavns biskop Erik Norman Svendsen er kendt af alle danskere. Det var nemlig ham, som viede kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i Vor Frue Kirke i København i 2004. Det var også ham, som sidste år døbte den lille prins Christian. Og alt tyder på, at han senere i år skal døbe den nye prins eller prinsesse, der kommer til verden om nogle få uger.

Men inden da bliver det påske, og selvom danskerne som helhed ved mindre om den i dag, så registrerer Erik Norman Svendsen en stigende interesse for påskens gudstjenester blandt især unge og yngre mennesker.

Hvad betyder påsken for dig?
- Påsken er et inspirerende pusterum i den travle hverdag med tid til besindelse på det kristne påskebudskab og tid til familien.
 
Hvordan fejrer du påske?
- Jeg går i kirke alle påskedagene, og har selv højmesse påskedag i Domkirken. Påskens gudstjenester er vidt forskellige både tekstmæssigt, salmemæssigt og liturgisk men hører dog sammen, idet de leder frem til festen for Jesu Kristi opstandelse.
 
Hvad er for dig påskens centrale budskab?
- Det er kort og godt udtrykt i påskesalmen over alle påskesalmer, nemlig "Krist stod op af døde" 

Krist stod op af døde
i påske-morgenrøde,
thi synger lydt og sjæleglad
hans menighed i allen stad:
Ære være Gud i det høje!
Krist stod op af døde,
afsonet er vor brøde,
thi synger lydt og sjæleglad
hans menighed i allen stad:
Ære være Gud i det høje!Krist stod op af døde,
i Himlen vi ham møde,
thi synger lydt og sjæleglad
hans menighed i allen stad:
Ære være Gud i det høje!Halleluja, halleluja, halleluja!
Thi synger lydt og sjæleglad
hans menighed i allen stad:
Ære være Gud i det høje!Tror du danskernes forhold til påsken har ændret sig eller vil ændre sig i en verden, hvor religion kommer stadig mere på dagsordenen?
- Siden min barndom har man hver påske talt meget om, at danskerne dårligt ved, hvorfor vi fejrer påske. Den almene viden om påskens begivenheder er nok endnu mindre idag som følge af det kirkelige traditionstab. Men der er også en svagt stigende interesse for at deltage i påskens gudstjenester, ikke mindst hos unge og yngre. Så hos en del mennesker er der en øget bevidsthed om påskens centrale betydning for os som kristne.