Sådan pepper du påskeforkyndelsen op

Skærtorsdag spiste Jesus "Den sidste nadver" med sine disciple. I flere danske kirker afholder præsterne "Den sidste nadver" for menigheden. Billedet er fra Søby Kirke ved sognepræst Poul Michael Stender. Arkivfoto

Påsken er kristendommens vigtigste højtid, men har som kirkelig højtid mindre folkelig appel end julen. Her er 5 tips til at gøre påsken forståelig for menigheden

Selvom påsken er den vigtigste, kristne fest, er fejringen af påsketiden som en kirkelig højtid ikke nødvendigvis noget, den almindelige dansker deltager i, ligesom påskens budskaber kan være sværere at forklare for den almene kirkegænger end for eksempel julens budskab. 

Men i kirker landet over er påsken en stor begivenhed, og påskeugens mange højtidsdage åbner for flere fejringer og arrangementer.

Her giver sognepræsterne Kaj Gambill Bollmann fra Jyllinge Sogn og Laila Bomose Henriksen fra Ballerup Sogn dig deres bedste råd til at gøre den kirkelige påske mere folkekær og -nær. Måske kan du ikke nå det hele i år, men så kan du blive inspireret til næste års fejring.

5 bud på påskens fejring i din kirke

Udnyt de lokale medier 

Brug den lokale avis eller kirkebladet til at formidle påskens budskaber i et jordnært sprog. Gennemgangen af begivenhederne skal ske som forberedelse til påskeugen, så sørg for at fremhæve stemningen og aspekterne i hver historie. 

Inviter til den sidste nadver og måltidet derefter

I Bibelens ånd kan du invitere til fællesspisning og nadver skærtorsdag i påskeugen. Nadverens oblater kan erstattes af rigtigt brød og efterfølges af et påskemåltid med lam og dadler. 2. påskedag kan iøvrigt sætte rammen for en påskefrokost i menighedens forsamling.

Inddrag konfirmander og skoleelever i påskefejringen

Lad årets konfirmandhold bidrage til påskefejringen i kirken. På den måde lærer de også om påsketiden og dens forløb. Forberedelserne kan for eksempel ende i en udsmykning af kirken.

Fokuser på korsets betydning som symbol og de mange smukke, men ikke særligt kendte påskesalmer. Syng og brug påskens salmer i undervisningen på sognets folkeskoler.

Vis menighedens ældre påsken 

Giv de ældre mulighed for at få påskedagene formidlet virtuelt. Eksempelvis kan højtiden forstås via en billedgennemgang fra Det Gamle Testamente til i dag, eller find påskens udtryk i filmgenren. 

Giv hver dag i påsken sin egen stemning

Palmesøndag: Byg spændingen op for de kommende dages begivenheder ved højmessen. 

Skærtorsdag: Giv kirkerummet et uhyggeligt skær ved for eksempel at holde gudstjeneste i dæmpet lys.

Lad passionen skinne igennem langfredag. Giv langfredagens gudstjeneste et musisk præg med oplæsninger fra Biblen.

Med opstandelsen kommer glæde og fest! Højmessen påskedag akkompagneres af ekstra musik, og lad festen fortsætte 2. påskedag.