Pilgrimsvandring

Vejen til kristendom som verdensreligion

Ruinerne af en by nord for Taurusbjergene i det sydlige Tyrkiet er en af kristendommens vigtige grundsten. Her missionerede Paulus. Foto: ia_64 - Fotolia

Paulus første missionsrejse var afgørende for udbredelsen af den kristne tro. Du kan følge i apostlens fodspor på en fantastisk rejse gennem tyrkiske bjerge og sletter

Hvilke begivenheder er de mest betydningsfulde i kristendommens historie? Nogle peger på Biblens fortællinger om Jesu liv, død og genopstandelse. For andre er det derimod efterfølgende vendepunkter, der har formet troens udbredelse, som eksempelvis reformationen, der er mest afgørende.

Men et af de vigtigste øjeblikke i kristendommens historie falder mellem de to kategorier. Det er beskrevet i Bibelen, men handler ikke om Jesu liv. Det er knyttet til apostlen Paulus og hans virke i de første år efter Jesu død.

Og det er knyttet til en by nord for Taurusbjergene i det sydlige Tyrkiet. Ruinerne af det sted, hvor grundlaget for kristendommens status som verdensreligion blev lagt, kan du stadig besøge.

Efter at Paulus var blevet omvendt til kristendommen, drog han på missionsrejse for at udbrede sin ny tro. Til at begynde med søgte han de jødiske menigheder i landene uden for Palæstina. Hans første færd gik blandt andet til det sydlige Tyrkiet. Han drog til fods fra nutidens Antalya ind i landet mod byen Antiochia i Pisidien et par hundrede kilometer mod nord. Her skete der noget, som ændrede hans mission og fik afgørende betydning for kristendommens fremtid.

I byens jødiske menighed var der mange, som hånede Paulus og hans følgesvend Barnabas. Efter at have talt for døve ører ved den første sabbat, besluttede de sig derfor for at vende deres budskab mod nye tilhørere. De begyndte at tale til grækere og andre, som de opfattede som hedninge. Det gjorde den jødiske menighed rasende.

I Apostlenes Gerninger fortælles det, hvordan Paulus svarede jøderne igen på deres vredesudbrud:

»Vi var nødt til først at bringe budskabet fra Gud til jer, som er jøder. Men når I afviser det og ikke regner jer selv for værdige til at få del i det evige liv, ja, så vender vi os til dem, der ikke er jøder. Herren har nemlig givet os følgende befaling: ‘Jeg har sat dig som et lys for folkeslagene, så du kan bringe min frelse til jordens fjerneste egne.’«

Da grækerne hørte det, blev de jublende glade og lovpriste Herren for det budskab, og alle, som var beredt til at opnå det evige liv, kom til tro. Det var begyndelsen til, at Herrens ord blev kendt på hele den egn.

Det er svært at overvurdere øjeblikkets betydning. Før var budskabet om Jesus forbeholdt jøder. Efterfølgende var det åbent for alle. Antiochia i Pisidien, der var en provins i oldtidens Lilleasien, kan derfor betegnes som stedet, hvor kristendommen blev født som en universel religion.

I dag er det muligt at følge sporet af Paulus første missionsrejse. Englænderen Kate Clow, der gennem mange år har arbejdet på at gøre Tyrkiet til en seriøs trekking-destination, har forsøgt at rekonstruere Paulus’ vej fra Antalya til Antiochia i Pisidien.

Resultatet er vandreruten St. Paul Trail. Da ingen ved hvor, Paulus præcist har vandret, er ruten ikke en nøjagtig kopi af hans færd. Men den tager udgangspunkt i antikke romerveje og byer, som det var nødvendigt at passere, hvorfor den under alle omstændigheder krydser hans spor mange gange.

Rutens to grene begynder ved den antikke by Perge uden for Antalya og det store teater ved Aspendos fyrre kilometer længere mod øst. Disse to stier bevæger sig nordpå over den pamfyliske slette mod Taurusbjergene. Gennem slugter, dale og skove føres man langsomt op mod den anatolske højslette.

Undervejs skal man krydse brusende floder og holde pause i de små landsbyer, hvor lokalbefolkningen byder velkommen med varm the og gedeost. Om sommeren er det muligt at møde det nomadiske Yörük-folkeslag, som har slået telte op på bjergskråningerne og lader deres får gå på græs.

Rutens to grene mødes i en øde dal ved ruinerne af byen Adada. Herfra fortsætter vejen nordpå til byen Egirdir ved bredden af Tyrkiets fjerde største sø. Man krydser sidenhen søen, før vejen drejer mod ruinerne af Antiochia i Pisidien ved den moderne by Yalvac. Det sidste lange stykke vej følger man en romersk akvædukt, som Paulus sandsynligvis også har bevæget sig langs ved sin ankomst.

Hele turen tager knap fire uger at gennemføre, men det er også muligt at tilbagelægge udvalgte etaper af en eller flere dages varighed. I mange landsbyer er det muligt at proviantere og få tag over hovedet, men det er nødvendigt at medbringe et telt, da de fleste etaper bevæger sig gennem øde egne. Hele ruten er afmærket, men det kan godt betale sig at medbringe en GPS.

Belønningen for anstrengelserne er enorm. Ofte befinder man sig helt alene i ingenting blandt forladte kirker og andre levn fra den tidligste kristne historie. Det nævnes ofte at intet menneske udover Jesus, har haft større betydning for den kristne tro, end apostlen Paulus. På St. Paul Trail får man til fulde illustreret denne påstand.

Guidebogen til St. Paul Trail anskaffes her

For mere information se også websitet Cultureroutesinturkey.com