Opskrift på pinsekage

Pinsekagen er pyntet med et lys for hver af disciplene, som blev tændt af helligånden pinsedag. De ni hindbær og den nitakkede stjerne symboliserer helligåndens ni frugter. Foto: Privatfoto: Lise Lotz

Pinsen er kirkens fødselsdag, så derfor skal der lagkage til. Teolog Lise Lotz fortæller om pinsen og deler sin symbolske opskrift med kristendom.dks læsere

Mærkeligt nok er der - så vidt som jeg har kunnet opsnuse - ikke nogen stærke kagetraditioner knyttet til kirkeårets tredje store helligdag: pinsen.

Derfor har jeg et bud på en pinsekage, og det er i mine øjne ret indlysende: man siger jo at pinsen er kirkens fødselsdag, og så skal det selvfølgelig være en lagkage. Hvor svært kan det være?!

Grunden til at man kalder pinsen for kirkens fødselsdag er den, at det der skete noget særligt den dag, som gav disciplene mod til at begynde den store opgave det var - og er - at "gøre folkeslagene til mine disciple", som Jesus bad dem om.

Disciplene, som var frustrerede over, at Jesus var forsvundet fra jorden ti dage tidligere, oplevede pludselig, at Helligånden kom over dem i form af ildtunger, der satte sig på dem, og som gav dem evnen til at tale alverdens sprog. De blev simpelthen klar til at være kirke og til at bringe budskabet om Jesus ud i verden, selvom han ikke længere var iblandt dem rent fysisk.

Pinselagkagen skal derfor udstyres med 12 lys - et for hver af de tolv disciple (Judas var blevet erstattet af Matthias), og mens man tænder lysene kan man jo tænke på at ild - Helligånden - kan virke som en fantastisk kædereaktion: det ene lys tænder det næste, som måske tænder et eller to mere, og kæden kan i princippet fortsætte for evigt. Kæden er ikke blevet brudt i over 2000 år!

Kagen er pyntet med 9 røde bær - i dette tilfælde hindbær - fordi der i Galaterbrevet 5,22-23 står følgende:

"Åndens frugt er kærlighed, glæde, fred, tålmodighed, venlighed, godhed, trofasthed, mildhed og selvbeherskelse".

I Danmark har vi ikke nogen stærk tradition for at tale om Helligåndens ni frugter, men det gør man i andre lande. Og i denne lagkagesammenhæng er det jo oplagt at lade sig inspirere. Andre frugter kan selvfølgelig også bruges, men eftersom Helligåndens - og ildens - farve er rød, vil især røde frugter give god mening.

Som yderligere pynt på kagen ville jeg egentlig have forsøgt mig med en frihåndsudgave af et andet af Helligåndens symboler, nemlig en due, men det opgav jeg, da jeg læste på internettet, at helligåndens ni frugter også kan repræsenteres af en nitakket stjerne. Det var nu heller ikke helt let, men jeg øvede mig lidt på papir, inden jeg "tegnede" på kagen.

Sådan laves pinselagkagen:

Pinselagkage
1 pk. lagkagebunde
40 g. mørk chokolade
100 g. abrikosmarmelade
½ l piskefløde
150 g hindbær (frosne)
½ dl. sukker
1 tsk vanillesukker
ca. 15 knuste makroner
9 friske, perfekte hindbær
Evt. 2 passionsfrugter
300 g sugarpaste/fondant til overtræk (fås fx. hos ww.specialkoebmanden.dk)
Æggehvideglasur til pynt rørt af ca. 150 g. flormelis og lidt pasteuriseret æggehvide. Massen skal være omtrent som tandpasta.

Drys sukker og vanillesukker over de frosne hindbær og stil dem til optøning. Når de er tøet op sigtes den overskydende saft forsigtigt fra.

Pisk fløden til fast skum og vend forsigtigt hindbærene i. (Hvis du kan skaffe passionsfrugter kan du supplere med pulpen fra to frugter. Det smager fantastisk, og navnet kan vise tilbage til passionsdramaet, som er gået forud for pinsen.) Tag et par skefulde af skummet fra og rør så forsigigt de knuste makroner i flødeskummet.

Smør den første lagkagebund med et tyndt lag abrikosmarmelade. Smelt chokoladen - eventuelt i en plastikpose i mikroovnen. Klip et lille hul i hjørnet af posen og sprøjt tynde striber af chokolade på bunden.
Læg halvdelen af fyldet på kagebunden. Læg en bund over. Pres evt. let på bunden så fyldet fordeler sig jævnt. Smør også den med marmelade og giv den chokoldestriber.

Læg resten af fyldet ovenpå og læg den øverste kagebund på, når den også har fået abrikos- og chokoladekuren. Den sidste bund skal vendes, så den glatte og usmurte side vender op. Pres igen let, så kagen bliver plan.

Glat eventuelt siderne af lagkagen med en spatel og smør et tyndt lag af skummet, som du tog fra, inden makronerne kom i, på hele kagens overflade - også toppen.

Rul sugarpasten tyndt ud og læg den over kagen. Skær det overskydende fra. Pynt kanter og top med æggehvideglasur og frugter og sæt lysene i.

Hvis du ikke vil kaste dig ud i sugarpaste-delen, kan du dække kagen af et tyndt lag flødeskum.

Rigtig god fornøjelse og rigtig god pinse!