Billedserie: Skærtorsdag verden rundt

Mange steder i verden markeres påsken med farverige optog. Her er det en skærtorsdagsprocession i Marsala på Sicilien. Pigerne er klædt ud som Veronika, som ifølge legenden tørrede sveden af Jesu ansigt, mens han bar sit kors mod henrettelsesstedet Golgatha.

Verden over fejres skærtorsdag, som markerer Jesu sidste måltid med disciplene

Traditionerne er mange. De er smertefulde, gavmilde, stille og spektakulære.

Nogle kristne bruger påskens skærtorsdag til at fejre måltid sammen i kirken, ligesom Jesus fejrede nadver med sine disciple skærtorsdag. Andre bruger dagen til at vaske hinandens fødder som symbol på ydmyghed og tjenerskab. Også som en efterligning af Jesu gestus over for disciplene skærtorsdag.

Nogle lider med Kristus denne aften, andre deler gaver ud. Nogle beder i stilhed, andre vandrer rundt i farverige processioner.

Se billederne af forskellige skærtorsdagsfejringer verden over i billedserien her.

Her er det en katolsk procession skærtorsdag i Guatemala.
Fodvaskning er en del af den katolske skærtorsdagsmesse, fordi Jesus vaskede disciplenes fødder før den sidste nadver. Her er det den tidligere pave Johannes Paul II, der vasker og kysser en gejstlig fod i Peterskirken i Rom den 20. april 2000.
Skærtorsdag 2001 afholdtes arrangementet "Den Sidste Nadver" i Kirke Såby Kirke. Sognepræst Poul Joachim Stender stod for arrangementet, hvortil kokken Claus Meyer havde kreeret en ni-retters menu. Foto: SØREN BIDSTRUP Nordfoto
Her er det en måltidsgudstjeneste i Hvalsø Kirke. Nadveren indtages skærtorsdag aften i form af et måltid. Foto: ERIK REFNER
Den engelske dronning Elizabeth II deler de traditionelle skærtorsdagsmønter (maundy money - skærtorsdag hedder på engelsk Maundy Thursday, red.) under en skærtorsdagsmesse i katedralen i Liverpool den 8. april 2004. Mønt-traditionen begyndte med, at regenten delte mad, tøj og vin ud. Det først kendte tilfælde med mønterne stammer fra Rochester i 1213, hvor kong John gav 13 pence til 13 fattige mænd.
Her ses nogle af skærtorsdagsmønterne, som dronning Elizabeth II delte ud ved den kongelige skærtorsdagsgudstjeneste den 17. april 2003 i Gloucester Cathedral.
Troende beder ved en Jesus-statue under en skærtorsdagsceremoni i katedralen i Panama City, den 20 marts 2008.
Pave Benedikt XVI indstifter nadveren ved skærtorsdagsmessen i Peterskirken i Vatikanet den 9. april 2009.
Den katolske præst Andres Borello (t.v.) går rundt i en teltby i den italenske by L'Aquila i april 2009 efter jordskælvet den 6. marts. Han har netop afhold skærtorsdagsmesse i et telt i lejren.
Den syriske ærkebiskop Severias Meliki Morad leder fodvaskningsceremonien i den syriske Sankt Markus Kirke i Jerusalems gamle bydel den 16. april 2009. Den ortodokse kirke praktiserer fodvaskning som en del af påskefejringen, fordi Jesus vaskede disciplenes fødder før den sidste nadver.
Rumænske ortodokse nonner til skærtorsdagsgudstjeneste i Pasarea-klosteret ved Bukarest den 16. april 2009.
Den indiske katolske biskop over Hyderabad, M. Joji, kysser et sognebarns fødder i forbindelse med fodvaskningen under aftengudstjenesten skærtorsdag den 1. april 2010 i St. Anthony's Church i Hyderabad Foto: NOAH SEELAM Denmark
Her er det lange bord dækket til et skærtorsdagsmåltid i en katolsk kirke i Paris.
Skærtorsdag aften holder Karekin II fodvaskningsritual i Yerevan, Armenien den 1. april 2010.
En pige slår på ryggen af sin bror, som sammen med en gruppe andre mænd er på bodsvandring skærtorsdag for at lide med Kristus. Det foregår ved et ritual i Angeles City nord for Manila, den 21. april 2011.
Broderskabet Santa Vera Cruz er på bodsvandring skærtorsdag i Zamora, Castilla León, Spanien. Foto: Gonzalo Azumendi