Jeg er fattig uden salmerne

- Salmerne er "tømmer i bevidstheden", siger Niels Birger Wamberg

- Mange salmer har fulgt mig hele livet, og for mig sætter de ord på det usagte, siger forfatter og litteraturhistoriker Niels Birger Wamberg

Har du en yndlingssalme?

- Jeg holder meget af "Den signede dag", som Grundtvig digtede efter en ældgammel dansk dagvise fra 1500-tallet i forbindelse med 1000-års jubilæet for kristendommens indførelse i Danmark. Indholdet er elementært, for det handler om menneskets livsvilkår, men poesien er fornem. Og det er den bedste form for poesi, når det elementære kombineres med det subtile. Dertil er den uskabet skrevet. Det er en vældig hymne med stor poetisk kraft.

Kan du huske, hvornår du lærte salmen?

- Det er en af de salmer, jeg føler, jeg har kunnet altid. Min far var præst, og derigennem var jeg så heldig at stifte bekendtskab med mange salmer. Som barn lagde jeg mærke til billederne, og når jeg synger "Den signede dag" i dag, ser jeg stadig for mig, at et vældigt sollys strømmer ind ad vinduerne.

Hører salmen for dig til i en bestemt sammenhæng?

- Nej, for den er hverken en børnesang eller hører til i en subtil tankemæssig tilstand. Den beskriver noget overordnet og eviggyldigt. Den kan bruges i alle sindstilstande og til såvel dåb og bryllup som begravelse. Salmen er et stykke brugskunst, som beskriver livets rytme og den elementære kontrast mellem liv og død.

Hvad betyder de danske salmer for dig?

- For mig er salmerne, med et udtryk af Johs. V. Jensen, "tømmer i bevidstheden". De giver mig store, elementære billeder af livets beskaffenhed. Uden dem ville jeg være fattig. "Den signede dag" gør opmærksom på livet og siger det, vi andre ikke kan formulere, og det er jo netop det, poesien skal.

Niels Birger Wamberg har valgt at sende stafetten videre til journalist, forfatter og foredragsholder Georg Metz. Han vil i næste uge fortælle om sin yndlingssalme på denne plads.