Jorden er jo dejlig, og det samme er salmen

- Når jeg er i kirke, glæder jeg mig altid til salmerne, siger KLaus Lynggaard. - Arkivfoto.

- Jeg bryder mig ikke om salmer, der virker overbeviste, men jeg er stor fan af Ingemann og hans ydmyghed i forhold til skaberværket, siger forfatter og musikkritiker Klaus Lynggaard

Har du en yndlingssalme?

- Jeg kan rigtig godt lide "Dejlig er jorden". Det er en enkel salme, som jo ikke er en udpræget julesalme. Og jorden er jo dejlig. Jeg er ikke meget religiøs, så jeg kan godt lide, når der ikke er for meget Gud i salmerne. Men jeg er da spirituel.

- Jeg er nok præget af den panteistiske tankegang, at alt i naturen er gennemstrålet af noget guddommeligt. Jeg har svært ved at opfatte mennesket som skaberværkets ypperste kreation, som kristendommen jo hævder.

Er der en bestemt formulering eller tanke i salmen, som du holder særligt af?

- "Tider skal komme, tider skal henrulle, slægt skal følge slægters gang" - her siges det hele på tre linjer. Jeg er stor fan af Ingemann, for han virker så troskyldig og ydmyg over for skaberværket. Hans salmer er rørende.

Hvad betyder de danske salmer for dig?

- Når jeg er i kirke, glæder jeg mig altid til salmerne. Jeg studser ofte over tekstindholdet, fordi det er fremmed for mig. Hvis jeg var troende, ville jeg først og fremmest tro på tvivlen, men der findes ikke mange salmer om tvivl. Det metafysiske er jo forbundet med meget stor usikkerhed, og derfor kan jeg ikke forstå, at salmerne virker så sikre.

- Jeg synes faktisk, de kan minde om politisk propaganda, fordi de virker så overbeviste om, at de har ret. Men nogle salmer kan få mig til at glædes over skaberværket. Og så er jeg vild med en god melodi, for musik er magisk og hinsides det sproglige. Der findes mange evergreens mellem salmemelodierne, for eksempel den smukke melodi til "Dejlig er jorden".

Klaus Lynggaard har valgt at sende stafetten videre til Birthe Rønn Hornbech, medlem af Folketinget for Venstre. Hun vil i næste uge fortælle om sin yndlingssalme på denne plads.