Salmerne er den røde tråd

? Salmerne er de digte, jeg har det nærmeste forhold til, fortæller Ib Nørholm. ? Foto: Scanpix.

- For mig knytter salmerne sig til kirkeåret, siger komponist Ib Nørholm, som i juletiden holder mest af "Velkommen igen, Guds engle små"

Har du en yndlingssalme?

- Jeg har ikke én yndlingssalme, dertil er der for mange vidunderlige salmer at vælge imellem. Men jeg holder meget af Grundtvigs "Velkommen igen, Guds engle små". For mig knytter salmerne sig til kirkeåret, og eftersom vi nærmer os jul, er det julesalmerne, der ligger først for.

På den ene side er salmen en smuk og uproblematisk idyl, men julesorgen lurer. Idyllen er kun værdifuld, når den anden dimension er med, ligesom humor og tragik har brug for hinanden. Der findes to smukke melodier til salmen, som hver for sig underbygger og betoner indholdet.

Er der en bestemt formulering eller tanke i salmen, som du holder særligt af?

- "Julesorgen" i salmens sidste linje er et stærkt udtryk. Julen er en glædesfest, men al glæde rummer et element af sorg. Menneskets ufuldkommenhed og uformåenhed står som kontrast til den store glæde. Hele det ottende vers rummer en smuk lignelse: Ligesom en fødende kvindes veer og smerter får en ende, skal vores sorg slukkes. Salmen er stærkt teologisk og poetisk.

Hvad betyder de danske salmer for dig?

- Salmerne er de digte, jeg har det nærmeste forhold til. Salmerne er et led i gudstjenesten, og det er i den sammenhæng, jeg forstår dem bedst. Den protestantiske gudstjenesteform er unik i sit samspil mellem prædiken, liturgi og salmer. For evangeliet belyses gennem præstens og salmedigternes fortolkninger. Salmerne har deres placering i kirkeårets rytme, som er spændende at leve i og opleve tingene igennem. For mig er salmerne som en rød tråd gennem tilværelsen.

Ib Nørholm har sendt stafetten videre til journalist og tidligere indenrigsminister Birte Weiss. Hun vil i næste uge fortælle om sin yndlingssalme på denne plads.