Farisæerne var modstandere af Jesus

Farisæerne fremstilles i evangelierne ofte som Jesu modstandere.

Farisæerne var en retning indenfor jødedommen. Deres lære præges af en streng overholdelse af Moseloven og i Det Nye Testamente fremstilles de ofte som Jesu modstandere, skriver cand. theol. Nana Hauge

Når man bruger ordet farisæer, hvad menes der så helt nøjagtigt?

Kære spørger

Ordet farisæer er en betegnelse for en retning inden for jødedommen. Farisæismens oprindelse kan muligvis dateres til det andet århundrede før Kristus. I slutningen af det første århundrede før Kristus omtales farisæerne hos den jødiske historieskriver, Josefus, men ellers er det først og fremmest fra Det Ny Testamente, vi kender farisæerne.

Her optræder de hyppigt i de fire evangelier, som Jesu modstandere og forfølgere. Ifølge evangelierne er farisæerne selvretfærdige (Lukuasevangeliet 18,9-14) og hykleriske (Lukasevangeliet 11,38) ligesom de beskyldes for udvendig fromhed. De anklages for udbytning af svage og for at sætte deres egne overleveringer over Moseloven (Markusevangeliet 7, 5-13).

Også Paulus omtales som farisæer før sin omvendelse og deltog som sådan i forfølgelser af de kristne.

Et mere positivt billede af farisæerne findes i Apostlenes Gerninger, hvor farisæeren Gamaliels tale for jødernes store råd, er et forsvar for de kristne.

Farisæernes lære synes at have været præget af en nøje overholdelse af Moseloven, især hvad angår renhedsforskrifterne. Farisæerne stod tilsyneladende på god fod med de politiske magthavere på Jesu tid, noget der forklarer Det Ny Testamentes billede af dem som Jesu og de kristnes modstandere.

I dag bruges udtrykket farisæisme undertiden om en person, der fremstiller sig selv som bedre end andre.

Venlig hilsen

Nana Hauge

Nana Hauge er cand. theol. og fagredaktør på Kristendom.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.