Kristendommens mange former

Martin Luthers oprør i 1500-tallet betød en helt ny kristendomsopfattelse, hvor begreber som "Bibelen alene" og "nåden alene" vandt indpas. - Foto: Leif Tuxen.

Budskabet om den korsfæstede Jesus havde trange kår hos de stærke vikinger. Det ændrede sig gradvist, og siden har kristendommen i Danmark haft mange forskellige udtryk, skriver cand.theol. Nana Hauge

Kære brevkasse

Hvordan har kristendommen ændret sig, siden den kom til Danmark?

Med venlig hilsen

Kristina, Nanna og Andreas

Kære Kristina, Nanna og Andreas

Kristendommen har ændret sig meget, siden den kom til Danmark for mere end 1000 år siden. Det er der skrevet mange og tykke bøger om, og det ville føre for vidt at beskrive hele den udvikling her. Jeg skal dog alligevel prøve at give jer nogle hovedelinier samt forslag til litteratur om det store emne, som det er.

Da kristendommen kom til Danmark, kom den med en historie, nemlig med historien om den Gud, der havde sendt sin søn ned til jorden for at frelse mennesker fra det onde. I mange år måtte den nye tro slås med vikingernes forestillinger om guder og mennesker, der afspejlede, at det var magt eller styrke vikingerne var mest optaget af.

Derfor var det også magten og styrken hos den nye Gud, man først og fremmest måtte præsentere. Det har nok ikke været så let for de stolte vikinger at se manden, der frivilligt lod sig ydmyge og hænge op på et kors som en gud, man kunne bruge til noget. Men efterhånden trængte forestillingen om den korsfæstede mand også ind i vikingernes bevidsthed, og danskerne blev gradvist kristne.

Det næste store vendepunkt i kristendommens historie indtraf i 1500-tallet, da den tyske munk Martin Luther startede det oprør mod den bestående kirke, den katolske kirke, som senere skulle blive kendt som reformationen.

Oprøret kom også til Danmark, og det betød en helt ny kristendomsopfattelse og andre præster og biskopper. Det betød en helt ny kristendomsopfattelse, hvor begreber som "Bibelen alene" og "nåden alene" vandt indpas.

En af de mest afgørende virkninger i gudstjenesten var nok, at man efter reformationen begyndte at tale og synge på dansk i kirken. Før havde præsterne sunget og talt på latin, og det var der ikke nogen almindelige mennesker, der kunne forstå. Præster måtte også gifte sig og få børn.

Med videnskabens udvikling i 17- og 1800-tallet vandt troen på fornuften og tanker om individets frihed gradvist indpas i hele Europa. Det påvirkede også kirke og kristendom i Danmark. Præsterne talte nu ikke mere så meget om de "overnaturlige" ting i kristendommen som for eksempel opstandelse og mirakler. De interesserede sig mere for moral, og fremhævede Jesus som det gode menneske. Et eksempel til efterfølgelse!

Det var imidlertid ikke alle, der var enige i den fortolkning af kristendommen. Ude omkring i landet blandt almindelige mennesker talte man meget om, at troen skulle skabe et nyt og anderledes liv for den enkelte og for fællesskabet. Troen skulle vækkes til live. At blive "vakt" kaldte man det.

Nogle af disse "vakte" blev inspireret af præsten og salmedigteren N.F.S. Grundtvigs tanker om kristendom og menneskeliv. Grundtvigs kristendomsforståelse, som ikke mindst kommer til udtryk i hans mange salmer, har haft stor betydning for kristendommen, som vi kender den i Danmark i dag. Det er også Grundtvigs tanker, der ligger til grund for efter- og højskolebevægelsen.

Blandt alle de nye tanker, der dukkede op i 1800-tallet, var der også tanker, hvor der ikke mere var plads til nogen Gud. Troen på mennesket, fornuften og fremskridtet kom til at betyde mere og mere, og det påvirkede selvfølgelig også kristendommen i Danmark. Troen på fornuften fik ikke bugt med kristendommen, men den stillede spørgsmålstegn ved kristendommen som den eneste gyldige livstolkning, og det måtte kristendommen forholde sig til.

De senere år har man talt meget om en fornyet interesse for kristendommen i Danmark, dette er nok delvist et resultat af de mange nye religioner, der er kommet til Danmark de sidste 20-30 år.

Jeg håber denne meget korte gennemgang af kristendommens historie i Danmark har givet jer et indtryk af, hvordan kristendommen har ændret sig, og hvordan den hele tiden ændrer sig.

Jeg kan i øvrigt anbefale jer en bog, der hedder "Billeder og tro" af Dagmar Warming og Henning Fogde. Gennem billeder følger bogen historien fra kristendommens komme til Danmark for 1000 år siden frem til det 20. århundrede.

Venlig hilsen

Nana Hauge
Cand.theol.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.