Spørg

Hvad betyder "reformation"?

Hvis der er blevet rod i en organisation, og nogle bringer det tilbage på fode igen, så kan man godt kalde det en ”reformation”. Men som regel bruges det om Luther og begivenhederne i 1500-tallet, skriver Kurt E. Larsen, der er lektor i kirke- og missionshistorie på Menighedsfakultetet i Aarhus.

Ordet reformation er latin og betyder gen-skabelse, svarer lektor Kurt E. Larsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg ved ikke, hvad en reformation er. Den lyder underlig.

Venlig hilsen
Fifi

Svar:

Kære Fifi

Ordet ”reformation” er latin og betyder ”gen-skabelse”. 

Ordet bruges især om den store omvæltning, der skete i den romerske-katolske kirke, da Martin Luther ”gen-skabte” den. 

LÆS OGSÅ: Hvad startede Reformationen i Danmark?

Han fjernede forkerte skikke, der havde sneget sig ind, og førte den tilbage til sin oprindelige form. Luther ”skabte” ikke en kirke, for den var der i forvejen. Men han gav den sin gamle skikkelse tilbage, derfor kalder man det Reformationen. 

LÆS OGSÅ: Var Luther skyld i nazismens jødehad?

Egentlig skulle ordet ”re-formation” kunne bruges også om andre forhold. Hvis der er blevet rod i en organisation, og nogle bringer det tilbage på fode igen, så kan man godt kalde det en ”reformation”. Men som regel bruges det om Luther og begivenhederne i 1500-tallet.

Med venlig hilsen
Kurt E. Larsen
Lektor i kirke- og missionshistorie på Menighedsfakultetet i Aarhus 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.