Fejrer alle kristne påske samtidigt?

Forskellen i kirkernes påskefejring skyldes blandet andet, at den ortodokse kirke lægger den julianske kalender til grund for beregningen, fortæller ortodoks kristen Kristian Larsen.

I weekenden falder den ortodokse kirkes påske. Det skyldes forskellige kalendere, forklarer ortodokse Kristian Larsen

Spørgsmål om påske

Har den græsk ortodokse kirke en anden definition på påskens beliggenhed end 1. søndag efter 1. fuldmåne efter forårsjævndøgn?

Jeg mener, at der af og til er tidsmæssig forskydning mellem vores og de ortodokses fejring af påsken. Det burde der vel ikke være (astronomisk), selv om datoerne naturligvis er forskellige i de to tidsregninger?

Med venlig hilsen,
Henning Nyhus Christensen

Svar fra brevkassen

Kære Henning Nyhus Christensen

Datoen for påsken beregnes i princippet på samme måde i den ortodokse kirke som i den vestlige kirke - det vil sige 1. søndag efter 1. fuldmåne efter forårsjævndøgn.

Forskellen opstår for det første, fordi den ortodokse kirke ikke tager udgangspunkt i det astronomiske jævndøgn, men benytter en fast dato nemlig den 21. marts.

For det andet lægger kirken den julianske kalender til grund for beregningen. Der er 13 dages forskel på den julianske og den gregorianske kalender (som er den kalender, vi kender fra vores dagligdag). For det tredje skal påsken falde efter den jødiske påske.

Forskellen betyder, at påsken i den ortodokse kirke og den vestlige kirke nogle år kan ligge temmelig langt fra hinanden.

Med venlig hilsen,
Kristian Larsen
Ortodoks kristen og cand.scient.pol

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.

Denne artikel blev oprindeligt udgivet den 4/4 2011. Den er senest redigeret den 6/4 2018.