Hvorfor er Thorvaldsens Kristus-statue vigtig for mormonerne?

I North Visitors Center på Tempel Square i Salt Lake City står en kopi af Bertel Thorvaldsens Kristus, skriver Sidsel Plathe.

Formentlig har Thorvaldsens figur appelleret på grund af dens storhed og ligefremhed. Den findes som kopi i mormonernes hovedsæde i Salt Lake City, forklarer kunsthistoriker Sissel. F. Plathe

Spørgsmål om mormonerne

Kære brevkasse

Jeg har læst, at mange mormonsamfund rundt i verden har en kopi af Bertel Thorvaldsens Kristus-statue stående.

Hvordan er præcis den Kristus-figur blevet vigtig for mormonerne?

Tak, om I vil fortælle historien.

Venlig hilsen,
Laila

Svar fra brevkassen

Kære Laila

Medlemmer af kirken (mormoner, Sidste Dages Hellige eller SDH) tror, at Jesus Kristus leder deres kirke via åbenbaringer givet til kirkens præsident, som anses for at være en profet.

I North Visitors Center på Tempel Square i Salt Lake City står en kopi af Bertel Thorvaldsens Kristus. Kopien er fra 1965. Den oprindelige figur er modelleret af Thorvaldsen i Rom i 1821 og står nu på Thorvaldsens Museum i København.

Formentlig har Thorvaldsens figur appelleret på grund af dens storhed og ligefremhed, og grunden til, at så mange mormonkirker rundt om i verden har en Kristusfigur af Thorvaldsen, kan være, at de har ønsket at have den samme Kristus-figur som i hovedsædet i Salt Lake City.

I Danmark var der utrolig mange kirker, som havde en Kristus-figur af Thorvaldsen på alteret. De kunne købes/bestilles i mange forskellige størrelser og materialer.

Med venlig hilsen,
Sissel F. Plathe
Kunsthistoriker og kirkekonsulent

*Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.

I Danmark var der utrolig mange kirker, som havde en Kristus-figur af Thorvaldsen på alteret. De kunne købes/bestilles i mange forskellige størrelser og materialer, skriver kunsthistoriker og kirkehistoriker Sissel F. Plathe. Her står den i Vor Frue Kirke i København. Foto: Leif Tuxen.
Bertel Thorvaldsen er også billedhuggeren bag de 12 apostelstatuer, der står i Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke. Foto: Christian Ringbæk