Hvorfor skal man konfirmeres så tidligt?

Konfirmanderne har glædet sig i årevis til deres konfirmation og forbinder den med fest og familie og nye privilegier og blå mandag og alt muligt andet, som man ikke sådan lige laver om på. Faktisk stiger andelen af unge, der vælger at bliver konfirmeret i disse år, skriver sognepræst Hanne Jul Jakobsen. Foto: colourbox.com

Konfirmationen ligger fast forankret i den danske folkesjæl som en overgang til de voksnes rækker. Den er på mange måder en succeshistorie i folkekirken, skriver sognepræst Hanne Jul Jakobsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse,

Hvorfor skal man ifølge kristendommen konfirmeres som 13-årig eller
14-årig, når majoriteten af mennesker først begynder at tænke deres egne tanker som 16-18 årige?

Venlig hilsen
Andy Kiel

LÆS OGSÅ: 10 vigtige ting om konfirmation

Svar:

Kære Andy

Som du selv skriver, konfirmeres de fleste i dag når de er 13 eller 14 år, det vil sige i 7. eller 8. klasse. Det er ikke en regel, der er teologisk
begrundet, eller som på anden måde er en del af kristendommens trosmæssige indhold.

I den danske folkekirke, er det lovbestemt, at man ikke kan konfirmere børn før 7. klasse, medmindre der gives særlig bevilling til det.

Konfirmationen er rent kirkeligt det tidspunkt, hvor man får bekræftet sin dåb efter at have modtaget undervisning om kristendom og har brugt et lille år på at få udfoldet dåbens betydning.

Men konfirmationen er rent folkeligt også en overgang fra barn til voksen. Det ligger fast forankret i den danske folkesjæl, at man ved konfirmationen træder ind i de voksnes rækker, og af den grund kunne man også argumentere for, at det ville give mening at konfirmationen skulle finde sted i forbindelse med, at man bliver myndig som 18-årig.

Jeg tror, at grunden til, at det er blevet en tradition, at vi konfirmerer børn på 7. klassetrin, hænger sammen med, at man i gamle dage blev sendt hjemmefra for at arbejde, når man var 13-14 år. Det gav derfor mening, både i forhold til traditionen om, at man træder ind i de voksnes rækker, men også rent praktisk, fordi det var nemmere at samle de unge til konfirmationsforberedelse i forbindelse med, at de stadig gik i skole.

Meget har ændret sig siden da, og du kan have ret i, at det er værd at
overveje, om det stadig er det bedste tidspunkt for konfirmation. Det er et spørgsmål som af og til er oppe at vende.

Nogle argumenterer for, at det skulle finde sted tidligere, for eksempel i 6. klasse, fordi de mindre skoler ude på landet ofte kun går til 6. klasse, og der derfor ville være noget praktisk i at klare konfirmationen inden skoleflytning.

Andre argumenterer, lige som dig, med, at det bør være senere, fordi mange er mere bevidste omkring deres tro og liv, og måske også mere optagede af store eksistentielle spørgsmål, når de bliver en 18-19 år.

Min vurdering er, at hverken kirken eller konfirmanderne selv er særlig motiverede for at rykke konfirmationsalderen op. Kirken oplever at det er meget positivt at have kontakt med så stor en del af en årgang, og gør sit yderste for at tilrettelægge sit samvær med konfirmanderne på en måde, så det bliver relevant og tilgængeligt, når man går i 7. klasse, og har hovedet fuld af alt muligt andet og mere jordnært.

Og konfirmanderne selv har glædet sig i årevis til deres konfirmation og forbinder den med fest og familie og nye privilegier og blå mandag og alt muligt andet, som man ikke sådan lige laver om på.

Faktisk stiger andelen af unge, der vælger at bliver konfirmeret i disse år.

LÆS OGSÅ: "Flere konfirmander er et stort lyspunkt for folkekirken"

Konfirmationen er på mange måder en succeshistorie i folkekirken, og succeserne, dem værner vi om!

Venlig hilsen
Hanne Jul Jakobsen
Sognepræst og panelist på www.kristendom.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.