Kan jeg kalde mig troende?

Her i Danmark har vi ifølge Grundloven tros- og religionsfrihed. Det betyder, at den enkelte af os har frihed til at tro det, som vi finder mest rigtigt. Det er en del af vores demokratiske frihedsrettigheder, som vi værdsætter meget højt, skriver Anton Eg Andersen, der er teolog og psykolog, til spørgeren Lulu. Modelfoto: Foto: Eric Audras/colourbox.com

Alle mennesker er troende på hver deres måde. Men inden for kristendommen defineres troen på Gud ud fra de vedtagne trosbekendelser, svarer teolog og psykolog Anton Eg Andersen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg er en pige på 14 år, som er i tvivl om hvor meget, der skal til, for at man tror på Gud.

Jeg ser selv min tro som en tro på det gode i mennesker, det smukke i livet og kærlighed, omsorg og tryghed. For mig er 'Gud' eller min tro det smukke, når man føler lykken i sin krop.

Det er svært for mig at se Gud som en person, men ser ham mere som en del af naturen... Hvis man kan sige det?

Jeg føler, at jeg kan bede om hjælp, når jeg er bange, eller føler mig alene. Jeg er dog ikke sikker på, jeg tror på det, som er 'overnaturligt'.

Kan jeg godt kalde mig selv troende med de ting, jeg lige har skrevet?

På forhånd tak for svaret.

Med venlig hilsen
Lulu

Svar:

Kære Lulu

Det er et stort emne, du tager op, her hvor du fortæller, hvad du forbinder med din personlige tro, og hvor du spørger, om du kan kalde dig selv troende.

Du er troende på din måde. Og det mener jeg, at alle mennesker er. Men det er meget forskelligt, hvad mennesker tror på. Det handler om definitionen af begrebet tro.

LÆS OGSÅ:
Hvordan begrunder kristne deres tro?

Inden for kristendommen defineres troen på Gud ud fra de vedtagne trosbekendelser. Den bedst kendte er den apostolske trosbekendelse, som siger: Vi tror på Gud Fader, den Almægtige, himlens og jordens skaber.

I en anden trosbekendelse, som er mindre kendt, den nikænske, siges der: Jeg tror på én Gud, den almægtige Fader, himmelens og jordens, alt det synliges og det usynliges skaber. Du kan søge Trosbekendelsen på nettet, hvis du gerne vil vide mere.

LÆS OGSÅ:Kristne grundtekster

Set i lyset af trosbekendelsernes ord må du selv afgøre, om du synes, at du kan sige ja til de enkelte udsagn, og hvis du ikke kan det, om du vil sige det sådan, at du ikke vil udelukke, at disse udsagn om Gud kan være rigtige, eller om der er udsagn, hvor du tænker, at du ikke kan være med.

Her i Danmark har vi ifølge Grundloven tros- og religionsfrihed. Det betyder, at den enkelte af os har frihed til at tro det, som vi finder mest rigtigt. Det er en del af vores demokratiske frihedsrettigheder, som vi værdsætter meget højt.

Det betyder, at vi ikke skal gøre os til herre over andres tro, og at du og jeg og alle andre har ret til at tro, som den enkelte af os tænker og føler det mest rigtigt og sandt, så længe vi ikke begår overgreb på andre mennesker på grund af vores eller deres tro.

LÆS OGSÅ:
Kan jeg tvivle på mirakler og tro på Gud?

Jeg tænker, at det vigtigste for dig som 14-årig er at søge det rigtige og sande, for at du kan finde meningen med dit liv og blive afklaret i forhold til din tro og dine værdier, som du skal bygge dit liv på. I det stykke er der tale om en personlig udviklings- og afklaringsproces.

Godt, at du tænker og føler, at du kan bede om hjælp, når du er bange eller føler dig alene. Det har jeg selv oplevet som en stor hjælp i vanskelige situationer i livet.

I din personlige proces med at blive afklaret om din tro og dine værdier, vil jeg opfordre dig til at undersøge kristendommen, hvor der er rigtig meget at hente til at give livet mening.

Med venlig hilsen
Anton Eg Andersen
Psykolog og teolog

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.