Spørg

Hvad symboliserer muslinge-skallen?

En tradition omkring muslingen er, at Johannes Døber skulle have døbt Jesus i Jordanfloden ved at hælde dåbsvandet over ham med en muslingeskal. Det er sandsynligvis den tradition, der ligger bag døbefonte i skikkelse af en muslingeskal, forklarer Anne-Mette Gravgaard, der er kunsthistoriker og sognepræst.

På kristne sarkofager møder man muslingeskallen som et symbol på det livgivende kvindelige og dermed på opstandelsen, svarer kunsthistoriker Anne-Mette Gravgaard

Spørgsmål

Kære brevkasse

Hvordan kan det være, at muslingeskallen optræder i forbindelse med kristen udsmykning? Jeg har blandt andet set det i forbindelse med en døbefont. 

Hvad symboliserer muslingeskallen inden for kristendommen?

Venlig hilsen
Pernille

Svar

Kære Pernille

Muslingeskallen er oprindeligt et hedensk symbol, som optræder sammen med skønhedens og kærlighedens gudinde Afrodite. Hendes navn betyder på græsk ”den skumfødte”, og hun afbildes stående nøgen på en muslingeskal midt i det skummende hav. 

Myten fortæller, at hun på muslingeskallen sejlede over havet til Cypern. Afrodite er datter af Zeus og Dione, og symbolikken er klar: Zeus' skummende sæd forenes med muslingeskallen, som er det kvindelige køn.

I 1486 maler Botticeli sit berømte billede af Afrodite eller, som hun hedder på latin Venus Anadyomene: Venus, der dukker op af havet på en muslingeskal. 

Det var et bestillingsarbejde til Medicifamilien, som netop da var kommet i besiddelse af en antik kamé med dette motiv. Så vidt vi ved, er Botticellis billede det første af en nøgen kvinde i renæssancen. Odile Redons maleri fra 1912 er et mere moderne erotisk eksempel.

LÆS OGSÅ: Hvorfor går pilgrimme med muslingeskaller?

Også på kristne sarkofager møder man muslingeskallen som et symbol på det livgivende kvindelige og dermed på opstandelsen.

I kristendommen er perlemuslingen et Maria-symbol, for ligesom perlen løsner sig fra muslingen uden at ændre sit væsen, således har Kristus heller ikke krænket Marias jomfruelighed ved at lade sig føde af hende. Se for eksempel Piero della Francescas billede. Pala Montefeltro, 1469-1474, Pinacoteca di Brera, Milano.

LÆS OGSÅ: Kristus-dåb og Johannes-dåb

En anden tradition omkring muslingen er, at Johannes Døber skulle have døbt Jesus i Jordanfloden ved at hælde dåbsvandet over ham med en muslingeskal. 

Det er sandsynligvis den tradition, der ligger bag døbefonte i skikkelse af en muslingeskal, se for eksempel Jesu dåb af Michael Angelo Immenrat 1673-78 i Unionskirche Idstein og Thorvaldsens dåbsengel i Vor Frue kirke fra 1839. 

Måske er der også en ikke helt erkendt reference til den tidlig kristne tanke om muslingeskallen, som det livgivende kvindelige, der peger hen mod opstandelsen.

LÆS OGSÅ: Hvem var Jomfru Maria?

En tredje tradition hænger sammen med apostlen Jakob den ældre. Han afbildes med en muslingeskal i sin hat, ligesom alle, der kommer til hans grav i Sankt Jacob de Compostella, får en muslingeskal som pilgrimssymbol. 

I Danmark kaldes en sådan skal en Ibskal, og man har fundet mange muslingeskaller fra senmiddelalderen i Danmark, som sandsynligvis er blevet brugt af pilgrimmene som madskåle og til at øse vand med. 

Legenden fortæller, at da Jakob var død og blev sejlet over Middelhavet fra Joppe, blev en brudgoms hest pludselig vild og løb ud i havet med sin herre. Da hest og rytter i god behold dukkede frem af bølgerne i nærheden af båden med Jakobs lig, var begge dækket af muslingeskaller. 

Dette blev anset for et under foranlediget af den døde, og både brudgom og hele følget lod sig døbe. Se eventuelt en udskåren Sankt Jakob med pilgrimshat udsmykket med muslingeskal på Apostelhuset i Næstved 1510-20. 

Med venlig hilsen
Anne-Mette Gravgaard
Sognepræst og kunsthistoriker

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.