Spørg

Hvornår er jeg katolik?

For at kunne blive optaget i kirken er det ikke nok at skrive sig op til det, men det forudsætter en grundig forberedelse, hvor man bliver sat ind i, hvad den katolske kirke egentlig står for, forklarer katolsk præst Daniel Nørgaard. Foto: kbuntu - Fotolia

Er der nogle krav til, hvornår man kan kalde sig katolik? Skal jeg være døbt af en katolsk præst, for at Gud tror på mig? Kan Gud høre mig, når jeg er døbt protestantisk og ikke katolsk, spørger en læser. Katolsk præst Daniel Nørgaard svarer

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg er døbt og konfirmeret protestantisk, og jeg er vokset op ateistisk/kulturkristent. Jeg er lige påbegyndt bachelor på universitetet. Kirke har mest været noget, man gjorde til jul og ved dåb, konfirmation, bryllupper og begravelser.

På det seneste (vel 6 måneders tid) er jeg begyndt at se mere og mere på den katolske kirke som et "hjemsted" og noget, der på en måde virker rigtigt. Jeg er dog stadig meget i tvivl - ikke mindst fordi jeg ikke har lyst til hånende blikke og kommentarer fra familie og venner.

Jeg har været et par gange i kirken, men jeg har endnu ikke vovet mig til messe, fordi jeg er bange for at gøre noget forkert - jeg har ingen katolske venner, jeg kan spørge om råd.

Mit spørgsmål er: er der nogle krav til, hvornår man kan kalde sig katolik? Skal jeg være døbt af en katolsk præst, for at Gud virkelig tror på mig? Nytter det noget at bede (jeg har fundet stor glæde og ro ved rosenkransbøn) - kan Gud høre mig, når jeg "blot" er døbt protestantisk, og ikke katolsk?

Mange hilsner
Clara

Svar: 

Kære Clara

Jeg oplever flere og flere, der som dig føler sig draget mod den katolske kirke. Men det er også ofte, som du beskriver, noget der mødes med skepsis og kritik fra deres omverden.

Du må endelig ikke være bange for, om Gud nu kan høre din bøn, selvom du ikke er katolsk døbt. Vi kristne fra forskellige kirkesamfund har den samme dåb, så hvis du skulle gå hen og blive katolik, eller hvis jeg ville være protestant, skal ingen af os døbes igen. Gud er altså med dig allerede nu, der hvor du står, og alle vore protestantiske trosfæller er vitterligt Guds børn.

Men vi har i den katolske kirke to andre sakramenter, som knytter os endnu stærkere til Gud og hans kirke, og det er firmelsen (konfirmationen) og eukaristien (nadveren). En protestant, som ønsker at blive katolik, vil normalt blive optaget i vores kirke ved at modtage disse to sakramenter. Det er altså ikke nok at føle sig katolsk for at kunne kalde sig katolik, og heller ikke at tilmelde sig et medlemsregister, men man bliver optaget i den katolske kirke gennem en ceremoni.

For at kunne blive optaget i kirken er det ikke nok at skrive sig op til det, men det forudsætter en grundig forberedelse, hvor man bliver sat ind i, hvad den katolske kirke egentlig står for. Det er ikke vores ønske at få så mange som muligt til at blive katolikker, men kun at få dem, der deler vor kirkes lære og virkelig føler sig hjemme hos os, til at konvertere. Det forudsætter tid, og vi plejer at lade der gå mindst et års tid, før end folk kan blive optaget.
 
Jeg plejer altid at insistere på tre elementer i forberedelsen til at blive katolik: samtaler med en præst eller en anden mentor, trosundervisning (for Storkøbenhavn har vi et fælles konvertitkursus med undervisning en gang om ugen) og så kirkegangen om søndagen.

Jeg vil klart anbefale dig, at du tager kontakt til en præst, der kan hjælpe dig til en afklaring med dit tilhørsforhold og hjælpe dig på vej. Uanset hvad er du og andre nysgerrige altid velkomne til at deltage i vores messer og gudstjenester. Meget kan virke fremmed, og det er derfor naturligt, at du kan være bange for at gøre noget forkert, men det er faktisk ret svært at gøre noget forkert. Bare gør som de andre. Hvis du inden tager kontakt til en præst, kan han sørge for, at du kommer til at sidde ved siden af en garvet katolik, der under messen kan forklare dig, hvad der sker.

Vær endelig opmærksom på, at altergangen er forbeholdt de katolikker, der er forberedt på at gå til kommunion. Det er altså ikke muligt at modtage nadveren, førend du er blevet optaget i kirken, men du kan som mange andre gå med op til altergangen og få en velsignelse. Hvis du lægger din hånd over den ene skulder, vil præsten kunne se, at du skal have en velsignelse.

Om du virkelig vil kunne stå inde for at blive katolik, vil tiden vise, men jeg kunne godt ønske mig at flere af de mange nysgerrige tog mod til sig og kom og besøgte vores kirker. Mange fordomme vil nok blive afkræftet – og enkelte blive bekræftet. Men den katolske kirke er først og fremmest et hjem, hvor mange troende henter stor styrke og inspiration til et engageret liv som kristne. Du er meget velkommen til at blive en del af dette hjem, men giv dig tid til at finde dig til rette.

De bedste hilsener
Daniel Nørgaard 
Katolsk præst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.