Hvorfor overholde De Ti Bud, når Gud tilgiver alt?

"Ingen undtagen Jesus selv har overholdt De Ti Bud hundrede procent. Og af lovgerninger bliver intet menneske retfærdigt for Gud, se Romerbrevet kapitel 3, vers 20", skriver sognepræst Michael Lerche Nygaard. Foto: colourbox.com

Budene er ikke vejen til at blive frelst. Man kan sammenligne dem med vejskilte, der skal vise os vej, så "livets trafik" kan fungere hensigtsmæssigt og hensynsfuldt, svarer sognepræst Michael Lerche Nygaard

Spørgsmål om De Ti Bud

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvorfor vi skal leve efter De Ti Bud, hvis Gud alligevel tilgiver alt? Hvis han altså gør det?

Med venlig hilsen,
Martin

Svar fra sognepræst

Kære Martin

Det er et naturligt spørgsmål, men det er også et skrivebordsspørgsmål, hvis jeg må være lidt fræk. For vi kunne jo spørge på samme måde, hvorfor vi skulle adlyde vore forældre, når de alligevel tilgiver os? Men det skal vi jo for at vise respekt, og fordi de vil.

Og vi kunne spørge, hvorfor man skulle opføre sig ordentligt overfor sin kone eller kæreste, når hun før har accepteret en undskyldning. Men sådan tænker vi jo ikke, for vi fornemmer godt, at sådan hænger det ikke sammen.

Budene er ikke vejen til at blive frelst. Ingen undtagen Jesus selv har nemlig overholdt dem hundrede procent. Og af lovgerninger bliver intet menneske retfærdigt for Gud, se Romerbrevet kapitel 3, vers 20.

Men budene ønsker Gud, at vi skal holde, og derfor skal vi stræbe efter det. Vi vil jo ikke fortørne ham, det er den negative side af det. Og vi vil gerne leve efter hans vilje, fordi vi elsker ham. Det er den positive side.

Dertil kommer, at budene er gavnlige for os. De er udtryk for, at Gud ønsker at give os et godt og rigtigt liv på trods af synd og død. Nogle har sammenlignet budene med et autoværn ved motorvejen. De beskytter os fra at blive knust på livets landevej.

Andre har sammenlignet budene med vejskilte, der skal vise os vejen med påbud og forbud, for at livets trafik kan fungere hensigtsmæssigt og hensynsfuldt. Hvis færdselsloven blev sat ud af kraft bare i en time, ville det gå helt galt.

Selv om vi ikke kan opfylde loven, kan Gud med fuld ret kræve det. Han har nemlig oprindelig skabt os, så vi kunne. Men ved syndefaldet røg kæden af, og siden har det haltet gevaldigt. Men Jesus kom til jorden for at udføre en redningsaktion, der består i at betale for vores lovovertrædelser ved at dø på korset.

På den måde kan vi blive frelst, men vi er forpligtede på Guds vilje alligevel og må bekende det for ham, at det ikke lykkes for os. Men altså netop også bekende det, ikke bagatellisere det. Jeg håber, det var et nogenlunde forståeligt svar. Det er et vigtigt emne, du rører ved.

Og megen kristendom er i dag muteret til det, man kalder "antinomisme, en tænkning hvor loven ikke regnes for noget, og hvor evangeliet om syndernes forladelse er blevet til syndernes tilladelse. Men det er en falsk udgave af kristendommen.

Med venlig hilsen,
Michael Lerche Nygaard
Sognepræst og panelist på Kristendom.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.