Står der noget i Bibelen om tre hellige konger?

Hvad der end måtte ligge til grund for fortællingen i Matthæusevangeliet, der ofte kaldes en legende, er det afgørende at stille spørgsmålet: Hvad vil Matthæus med denne historie, skriver Helge Kjær Nielsen. Foto: Henrik Kidmose, Granada Kulturrejser

Nej det gør der ikke. Men Matthæus havde gode grunde til sin fortælling om de besøgende fra Østen, skriver dr. theol. Helge Kjær Nielsen

Spørgsmål:

Står der skrevet nogen steder helt præcist, at der var tre hellige konger i Bibelen?
Bjørn

Svar:

Det er i Matthæusevangeliet 2,1-12, vi har fortællingen om dem, der kom til Bethlehem for at tilbede den nyfødte konge. Men af den fortælling fremgår hverken, at de var tre, at de var konger, eller at de var hellige.

LÆS OGSÅ:Helligtrekonger markerer julens afslutning

Navnene Kaspar, Melchior og Balthasar forekommer heller ikke i fortællingen. Da der ikke fortælles om de nævnte personer fra Østen andre steder i Bibelen, kan spørgsmålet ovenfor besvares negativt. Op gennem historien er der imidlertid fortalt og broderet videre på fortællingen, og på et tidspunkt er blandt andet navnene kommet til, ligesom tallet tre. Geografisk skulle de komme helt forskellige steder fra. Det fortælles endvidere, at de senere skulle være blevet døbt. I nyere tid fortælles tilmed om en fjerde vismand.

LÆS OGSÅ:Vismændene var de første kristne pilgrimme

Hvad der end måtte ligge til grund for fortællingen i Matthæusevangeliet, der ofte kaldes en legende, er det afgørende at stille spørgsmålet: Hvad vil Matthæus med denne historie? Læser man den i lyset af en række gammeltestamentlige tekster, som man kan finde henvisninger til f.eks. i Bibeloversættelsen fra 1992, vil man se, at adskillige elementer i fortællingen ligesom i hele kapitel 2 tjener til at tydeliggøre, at det er den ventede frelserskikkelse, der nu er kommet. Se for eksempel 4 Mosebog 24,17; Mikas Bog 5,1.3; Salme 72,10-11.15. Og det er, hvad det for evangelisten er afgørende at få forkyndt.

Fortællingen hos Matthæus leder Grundtvigs tanker hen på en anden stjerne, der fører samme sted hen, nemlig til ham, der fødtes i Bethlehem:

Vi har og en ledestjerne,
og når vi den følger gerne,
kommer vi til Jesus Krist.
Denne stjerne lys og mild,
som kan aldrig lede vild,
er hans Guddoms-ord det klare,
som han os lod åbenbare
til at lyse for vor fod.

Med venlig hilsen
Helge Kjær Nielsen
Dr. theol i Det nye Testamente

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.