Spørg

Skal man altid ære sin far og mor?

"Bliver mennesker optaget af at hade deres forældre, så sætter dette had sig dybt i sindet på mennesker, så der er stor risiko for, at de bliver bitre resten af livet – hvilket er ødelæggende for hele mennesket, så det risikerer at få et dårligt liv...Det ønsker Gud ikke...," skriver psykoterapeut Steen Palmqvist.

"Når der i Bibelen står, at du skal ære dine forældre, så skal du forstå det krav i forhold til det, forældre er, og ikke til det, de gør", svarer psykoterapeut Steen Palmqvist

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Det siges i Bibelen, at man skal ære sin far og sin mor, ellers må man dø. Jeg tænker, dette er svært at forstå, når man ser hele verden rundt, hvor grusomt børn behandles af deres egne forældre. 

Skal det virkelig tages bogstaveligt i en tid som denne, hvor vi er bevidste om så meget ondskab rettet mod børn af deres forældre? Jeg forstå godt, at tilgivelse er for vor egen glæde og fred, men ligefrem "dø" såfremt man ikke ærer de forældre, der har mishandlet sine børn?

Venlig hilsen
Karin

Svar:

Kære Karin

Tak for din henvendelse. 

Jeg forstår godt, at du synes, at det kan være svært at ære forældre, som har mishandlet deres egne børn og påført dem lidelser, de aldrig kommer over. 

Jeg forstår også godt, at hvis et menneske har været udsat for overgreb, der har sat spor resten af livet, kan kravet om at skulle ære sine forældre næsten synes som et nyt overgreb. 

Derfor er kravet om at ære sine forældre, ligesom det at skulle tilgive – noget der skal have den tid, det nu skal have – måske år, så det kriseramte menneske får den nødvendige tid til heling. 

Indledningsvis må vi så huske på, at når Gud ønsker en bestemt adfærd af os, så er det altid, fordi han tænker, hvad der er det bedste for mennesket og ikke blot for at bestemme og opstille urimelige krav. 

Alle Guds love er værnslove – det vil sige love, der er blevet til for at beskytte det menneske, som Gud elsker overalt på jord. Vi må derfor prøve at se ind bag kravet om at ære i forsøget på at forstå, hvad det gode ved det krav mon kan være.

LÆS OGSÅ: Hvad vil det sige at ære sine forældre?

Når der står, at du skal ære dine forældre, så skal du forstå det krav, i forhold til det forældre er, og ikke til det de gør. I udgangspunktet er ethvert menneske skabt kun lidt ringere end Gud. Det kan vi læse i Salmernes Bog salme 8. 

Men selv det, der er skabt med så grundlæggende værdier, kan begå ødelæggelse, som ikke er til at forstå. Men det ændrer ikke på det faktum, at de alligevel er skabt ufattelige værdifulde. Men lad mig komme med et eksempel.

En hånd er også skabt som noget unikt – der er eksempelvis ikke to fingeraftryk, som er ens. En hånd er i sig selv et smukt skaberværk, som hverken er god eller ond. Hånden kan imidlertid bruges til både at gøre skade og gøre godt. Den, der udsættes for det onde fra en hånd, kan komme til at synes, at hænder er hæslige. Det er bestemt forståeligt, men det ændrer ikke ved, at en hånd er en hånd, og der grundlæggende ikke er noget galt med den. Sådan også med det Guds skabte menneske.

Det, som du skal ære, er derfor, at de er unikke selvstændige personer, som ikke findes magen til i hele verden – for der findes ikke to personer, som er ens – alle er forskellige. 

Det unikke skaberværk udfordrer Gud os til at respektere og ære – ikke for hans skyld, men for vores egen. Gjorde han ikke det, ville vi let kunne blive optaget af vrede mod de, som er anderledes end os, både psykisk og fysisk – hvem kender ikke til at være vred på et andet menneske, fordi det tænker anderledes, end vi gør? 

LÆS OGSÅ: De 10 bud

Men sådan skal det ikke være, siger Gud. Ligesom du ønsker respekt om din person, sådan skal du også respektere andre mennesker som et skaberværk – især dine forældre – men bestemt ikke det de gør, hvis de handler ondt.

Bliver mennesker optaget af at hade deres forældre, så sætter dette had sig dybt i sindet på mennesker, så der er stor risiko for, at de bliver bitre resten af livet – hvilket er ødelæggende for hele mennesket, så det risikerer at få et dårligt liv. 

Så bliver det onde på den måde fordoblet. Først udsættes barnet for overgreb fra dårlige forældre for så resten af livet at have det dårligt på grund af hævnfølelse og bitterhed. 

Det ønsker Gud ikke. Han ønsker, vi skal have et godt liv i troen på ham og med ham som vejviser, selv om vi fik forældre, som ødelagde barndommen med deres adfærd.

LÆS OGSÅ: Gud kalder os til orden med det fjerde bud

Hvis børn bliver optaget af hævn, så fører de således kun det onde videre, som forældrene begyndte. Det ønsker Gud at sætte en stopper for ved at kræve, at vi skal ære vores forældre (skaberværket) – altså flytte fokus fra det de gjorde, til det de er. 

Hvis vi har været udsat for psykiske og fysiske overgreb, kan det være uhyggeligt svært at skelne, mellem det forældrene er, og det de gjorde – det kræver masser af tid – måske år – og generelt også samtaler med et andet menneske, som kan rumme smerten og forstå – ja måske terapi og forbøn.

En anden grund til, at vi skal ære vore forældre, er, at uanset, at forældre har opført sig forkastelige, så er de dog stadig grundlaget for det liv, barnet bærer i sig – og som barnet senere selv kan vælge frit – i hvert fald i overvejende grad.

At ære sine forældre er altså at ære det faktum, at de har skabt liv til et barn – måske til flere børn – som generelt er glade for livet, selv om de fik en meget miserabel opvækst.

Så børn udfordres altså til at ære det, forældrene er – unikke og grundlaget for liv – og ikke det de gør.

Mange steder i Bibelen fordømmer Gud selv det onde – ja Jesu død var jo straf for det onde i verden - så Gud ville modsige sig selv, hvis han krævede af børn, at de skulle ære de onde handlinger, som forældrene havde gjort – for så selv at fordømme dem.

Nu husker jeg ikke, om der står, at hvis du ikke ærer dine forældre, så skal du dø – men der står, at hvis vi forbander vore forældre, skal vi lide døden. 

Det handler så igen om, at forbandelsen er at bringe det onde videre til næste generation. Så skal du også bemærke, at sætningen står i Det Gamle Testamente, som var skrevet til det jødiske folk, inden Jesus kom og stillede sig imellem Guds straf og os, og det kostede Jesus livet, for at vi ikke skal straffes, når vi bryder budene.

Med venlig hilsen
Steen Palmqvist
Psykoterapeut

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.