Spørg

Hvilken rolle spiller kristendommen for den danske familie?

I 1500-tallet blev det påkrævet, at alle danskere skulle kende til Luthers lille katekismus Foto: Georgios Kollidas

Blandt andet Luthers lille katekismus har været afgørende for den danske familie

Spørgsmål
Hvilken rolle spillede/spiller kristendommen i udviklingen i den danske familie fra det traditionelle samfund (1700-1800 tallet) til den danske familie i det senmoderne samfund (nutid) med hensyn til ægteskab og børneopdragelse?"

Venlig Hilsen 
Andreas 

Svar
Kære Andreas

Kristendommens betydning for udviklingen af "den danske familie" fra 1700 til i dag er et meget kompliceret spørgsmål.

Den danske stat legitimerede tidligere sig selv som en kristen stat, hvor kongen var fyrste af Guds nåde. En konsekvens af denne statstænkning var, at kongens undersåtter skulle være gode kristne. Den danske stat stillede derfor visse krav, som undersåtterne skulle overholde. Med Kirkeordinansen af 1537/39 blev det fx påbudt, at husfaderen skulle sørge for en daglig andagt, og at alle skulle kunne Martin Luthers lille katekismus, der var et lille let læst skrift.

I løbet af 1600- og 1700-tallet strammede staten kravene, og fra 1736 var det et krav, at alle skulle undervises, overhøres og konfirmeres. Dermed skulle man kunne ikke bare kende Luthers lille katekismus, men også Erik Pontoppidans såkaldte forklaring af indholdet den kristne tro, der var kraftigt udvidet i forhold til Luther's lille katekismus.

Konfirmation blev i 1736, 200 året for reformationen indførelse i Danmark, et krav fra staten til borgerne. Man skulle fx være konfirmeret for at kunne blive gift, komme i hæren og eje fast ejendom.

Siden 1700-tallet har staten mildnet kravene til indbyggernes religion. Det skete særligt efter, at der med grundloven af 1849 blev indført religionsfrihed. Sociologer taler i denne forbindelse om, at religionen/kristendommen er blevet differentieret eller privatiseret, idet staten efter indførelsen af religionsfriheden ikke længere stiller specifikke krav til individets religion.

Med hensyn til religionens rolle i danske familiers indre liv er dette ganske svært at give en kort oversigt over. Martin Luthers ægteskab med Käthe har eksempelvis spillet en væsentlig rolle som model for den danske familie. Der er dog ingen tvivl om, at kristendommens betydning for den danske familie har varieret ganske meget. Helt overordnet kan man dog i dag på baggrund af Den danske Værdiundersøgelse fra 2008 konstatere, at danske forældres ønske om at opdrage børnene i en religiøs tro prioriteres lavt i forhold til andre værdier.

Venlig hilsen
Niels Reeh
Forskningslektor på Institut for Tværkulturelle Studier på Københavns Universitet 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.