Spørg

Ændrede reformationen kirkerummet?

I 1800-tallets store boom i kirkebyggerier, vender man sig i vid udstrækning mod de bygningsformer, man kender fra de middelalderlige landkirker, skriver Martin Wangsgaard Jürgensen, der er bygningsredaktør ved bogværket Danmarks Kirker på Nationalmuseet. På billedet ses Vor Frue Kirke i København. Den er bygget i 1829.

I den lutherske kirke overtager man i vid udstrækning allerede eksisterende kirker. Det vil sige, reformationen som sådan ikke udløser noget egentlig nybyggeri, svarer bygningsredaktør Martin Wangsgaard Jürgensen

Spørgsmål

Kære brevkasse

Hvordan så kirker ud efter reformationen, designmæssigt (indretning), i Danmark og Europa? 

Tak på forhånd.

Venlig hilsen
Jonas

Svar

Kære Jonas

Spørgsmålet er ikke helt enkelt at besvare. Jeg går ud fra, at der i dette tilfælde er tale om den lutherske reformation.


I den lutherske kirke overtager man i vid udstrækning allerede eksisterende kirker. Det vil sige, reformationen som sådan ikke udløser noget egentlig nybyggeri, og de steder, hvor man bygger nyt, ligner kirkerne oftest de senmiddelalderlige langhuse – altså bygninger, hvor kor og skib er udelt og under samme tag.


LÆS OGSÅ: Hvad startede reformationen i Danmark?

Situationen ændrer sig imidlertid i 1600-tallets midte, hvor lutheranerne, blandt andet under påvirkning fra reformert arkitektur, begynder at eksperimentere med kirkerummets udformning. 

Man forsøger således at skabe nogle rum, der samler opmærksomhed om prædiken, nadver og dåb på én gang. Resultatet bliver blandt andet amfiteaterlignende byggerier og kirker formede som græske kors, hvor sakramenterne forvaltes i korsskæringen, og kirkegængerne sidder i de fire korsarme. 

LÆS OGSÅ: Synger man salmer i den reformerte kirke?

Der udfoldes en stor fantasirigdom i 16- og navnlig 1700-tallet, der alt sammen har til formål at skabe de bedste udsyns- og lytteforhold for kirkegængeren. 

Eksperimenterne forbliver imidlertid aldrig andet end eksperimenter og i 1800-tallets store boom i kirkebyggerier, vender man sig i vid udstrækning mod de bygningsformer, man kender fra de middelalderlige landkirker.

Med venlig hilsen
Martin Wangsgaard Jürgensen
Bygningsredaktør ved bogværket Danmarks Kirker på Nationalmuseet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.