Er det en synd at blive kremeret?

Efterhånden bliver væsentligt mere end halvdelen af danskerne brændt, inden de kommer i jorden - eller kremeret, som det almindeligvis hedder, skriver Helge Kjær Nielsen Foto: berliner-akzente.de

I begyndelsen fandt mange kremering forkert, men der kan ikke anføres teologiske grunde imod det, svarer lektor i teologi Helge Kjær Nielsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Må man, når man dør, godt blive brændt, eller skal man begraves, som da man forlod jorden? Er det en synd at blive brændt?
Hvad står der i Bibelen?

Venlig hilsen
John Friis

Svar:

Kære John

Bibelen rummer ikke noget udsagn om, at et menneske ikke må brændes.

Af blandt andre Josva 7,25 og Amos 2,1 fremgår, at man lejlighedsvis har brændt lig, men det har været som straf over de pågældende mennesker.

I lyset af det gammeltestamentlige skabelsessyn, hvortil hører den forståelse, at mennesket er skabt af jorden, har skikken utvivlsomt været den at begrave det døde legeme.

Det at sørge for landsmænds begravelse, hvor andre ikke gjorde det, blev da også anset for at være en af de syv barmhjertighedsgerninger, som det tydeligt fremgår af Tobits bog.

Efterhånden bliver væsentligt mere end halvdelen af danskerne brændt, inden de kommer i jorden eller kremeret, som det almindeligvis hedder. Det anføres der flere begrundelser for, blandt andet hygiejniske.

Især i begyndelsen fandt mange kremering forkert, men der kan ikke anføres teologiske grunde imod det. Man kan med andre ord ikke sige, at kremering er en synd.

Man kan derimod have andre grunde til at foretrække at lægge det afdøde legeme i graven, som det var den almindelige praksis tidligere.

LÆS OGSÅ: Begravelse, ligbrænding og hvad så?

Venlig hilsen
Helge Kjær Nielsen
Lektor, dr.theol. i Nye Testamente ved Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.