Hvorfor skulle min mand dø?

Gud kender din sorg og den vrede, du føler, skriver Vibeke Tuxen til en læser, der har mistet sin mand. Foto: -- Foto: Leif Tuxen.

Du er ikke alene om at slås med lidelsens problem, ligesom du heller ikke er alene om at være vred på Gud, svarer sognepræst Vibeke Tuxen

Spørgsmål:

Jeg har lige mistet min mand til kræften, han blev 63 år. jeg er ikke rigtig troende. Jeg er medlem af folkekirken, men har aldrig haft nogen oplevelse af, at der er en gud. Hvorfor dør min mand? Hvorfor skulle han lide? Hvorfor dør børn? Hvorfor er der grusomhed i hele verden? Hvor er Gud i alt det der?

Hvis jeg kunne tro, ville jeg faktisk gerne. Jeg havde engang en veninde, som var troende, men hun kunne ikke overbevise mig. Jeg har også læst hele Bibelen engang for 40 år siden, da jeg havde religion på HF. Det er en grusom bog - stort set - i mine øjne.

Hvor kan jeg finde trøst i Bibelen, nu min mand er død, han, som var det mest kærlige menneske overfor sine omgivelser og meget afholdt? Han fortjente ikke alle de lidelser, han skulle igennem, og det nytter ikke, I skriver, at Jesus led og så videre, men ellers er jeg lydhør.

Med venlig hilsen

Anonym

Svar:

Kære Anonyme

Du sørger over din mands smertefulde sygdom og død. Det er umenneskelig hårdt at befinde sig dér lige efter milepælen mellem afmagt og afsked og den uafvendelige død.

Du savner og længes samtidig med, at du er blevet kastet ud i en helt ny og uønsket livssituation. Midt i sorgen og savnet venter en forandret fremtid, som du må tage hånd om. Du spørger til alt det onde i verden og fik ikke noget positivt ud af at læse Bibelen for mange år siden.

Også tidligere i livet har du ønsket at du kunne tro på Gud. Jeg tænker, at du måske har haft andre savn i dit liv, der har været med til at gøre det svært at tænke godt om Gud. I den situation kan man nemlig komme til at læse Bibelen med sorte briller, der sorterer de gode budskaber om Gud fra.

Når man oplever det onde eller har det dårligt, kan det for rigtig mange betyde, at man kommer til at tvivle på Guds godhed. Det gælder ikke mindst dér, hvor man havde allermest brug for ham. De vrede og mørke følelser maler billedet af Gud, og man ser ikke andet end de sorte penselstrøg.

Du skriver, at det ikke nytter at skrive noget om, at Jesus led. Jesu lidelse og død er det sted, hvor Gud viser os sin ultimative kærlighed og godhed. Men det betyder ikke, at lidelsens og det ondes problem er løst. Her må vi stadig undre os!

Man kan vel sige det sådan, at vi både tror på Guds kærlighed og undrer os over Guds fravær på samme tid. Det er den modsatrettede spænding, vi lever i med større eller mindre indlevelse.

Du skal vide, at du er ikke alene om at slås med lidelsens problem i dine følelser og med din forstand, ligesom du heller ikke er alene om at være vred på Gud!

Jeg tror vejen frem for dig er, at du finder en kirke og menighed, du kan blive en del af. Med de tanker du har om Gud, vil det være en farbar vej at komme med i et fællesskab, hvor du kan være til stede med din sorg, og hvor der er mennesker, der kan tro for dig en tid.

Nogle spørgsmål kan man ikke få svar på sådan lige. Det er et menneskeligt vilkår, at vi lever vores liv med tanke på de store spørgsmål og vanskelige svar. Men det er vigtigt at have nogle mennesker overfor hvem, man kan sætte ord på sine tanker og følelser. For dig gælder det ikke mindst de vrede følelser.

I kirken tror vi sammen på Gud. Vi tror ikke alene, men er sat ind i et fællesskab. Derfor beder vi i bønnen Fadervor, som Jesus lærte os at bede, Fadervor og ikke Fadermin.

Man kan sige det sådan, at troen er noget, vi gør sammen. Troen er noget, Gud virker i os gennem sit ord og Helligånden. Gud vil gerne nå dig. Han kender din sorg og den vrede, du føler. Men ligesom sorgen tager sin tid, gør vreden det også.

Jeg tænker, at du kan have glæde af at læse i Salmernes Bog i Biblen og i Johannesevangeliet. Du kunne også få meget hjælp af at læse i Den Danske Salmebog. Mange salmer og bønner er blevet skrevet på en mørk baggrund. Salmebogen også med alle de nye salmer og bønner - er den bedste investering.

Med venlig hilsen
Vibeke Tuxen
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.