Kan jeg blive begravet uden at være medlem af folkekirken?

Horsens er vist den største by, der har kirkelige kirkegårde. Og hvor det er tilfældet, skal der nok betales mere for et gravsted og for en kremering og et efterfølgende urnegravsted, hvis man ikke er medlem af folkekirken, end hvis man er, skriver pensioneret sognepræst Ricardt Riis. Foto: Foto: Sxc.hu

Hvis du ikke er medlem af folkekirken, kan enhver præst nægte at medvirke ved begravelsen, svarer pensioneret sognepræst Ricardt Riis

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvis jeg melder mig ud af folkekirken, hvilke konsekvenser har det for min datter den dag, jeg dør og skal begraves/brændes?

Venlig hilsen
Jette

Svar:

Kære Jette

Det er et meget kontant spørgsmål, og det kan der gives et meget kontant svar på. Svaret forudsætter selvfølgelig det, du også forudsætter, nemlig, at du dør før din datter. Men det er jo dog den normale rækkefølge.

Hvis du ikke er medlem af folkekirken, kan enhver præst nægte at medvirke ved begravelsen. Om en præst vil nægte det, afhænger af flere ting.

LÆS OGSÅ:Må en præst nægte at forestå en begravelse?

Jeg selv har ikke kategorisk nægtet det, men har dog prøvet at gøre de pårørende opmærksom på, at en udmeldelse er at betragte som en slags testamentarisk ønske om at blive begravet uden præstelig medvirken. Og der skulle altså meget særlige grunde til, for at jeg ville gå imod afdødes ønske.Dette er sådan set den eneste konsekvens.

Når jeg siger sådan set, skyldes det, at der kan være visse økonomiske konsekvenser også, lidt afhængig af, hvor du bor. I de største byer i Danmark er kirkegårdsvæsnet kommunalt.

LÆS OGSÅ:Folkekirke-farvel giver efterladte problemer

Horsens er vist den største by, der har kirkelige kirkegårde. Og hvor det er tilfældet, skal der nok betales mere for et gravsted og for en kremering og et efterfølgende urnegravsted, hvis man ikke er medlem af folkekirken, end hvis man er.

Selvfølgelig kan dette svar gøres mere indviklet. Hvis nu vi tænker os, at din datter går hen og bliver et glødende medlem af folkekirken, og derfor synes, det vil være forfærdeligt, hvis hendes mor skulle begraves uden præstelig bistand, så vil det nok være en hjælp for hende, hvis I har talt tingene igennem på forhånd.

Har I ikke det, så vil præsten formodentlig sige nej til at foretage begravelsen, fordi han/hun finder det forkert at gå imod afdødes ønske, men han/hun vil nok også hjælpe din datter til at få sat en rimelig højtidelighed sammen. Det kan for resten de fleste bedemænd også hjælpe til med.

LÆS OGSÅ:Udmeldelse af folkekirken har konsekvenser

Der findes kommunale kapeller, som stilles til rådighed, der kan lejes organister og sangere, hvis der skal synges, og der findes nok én fra familien, der kan sige nogle trøstende ord, som både svarer til det, afdøde har ment og troet på, og kan hjælpe den pårørende i den vanskelige situation.

Men det bedste vil som sagt være at tale om det i forvejen.

Venlig hilsen
Ricardt Riis
Pensioneret sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.