Større forpligtelser i kristendom end i andre religioner

Vi taler som kristne ikke om, at vi kan gøre eller opfylde Guds vilje ved at tage os sammen eller anstrenge os (jihad), skriver biskop Steen Skovsgaard. Her ses Moses med De Ti Bud.

Der er stor forskel på overholdelsen af religiøse bud i islam og kristendom, skriver biskop over Lolland-Falsters Stift Steen Skovsgaard

Kære brevkasse

Hvorfor er der ikke nogen forpligtelser i kristendom, som der er i islam, og hvorfor går de kristne ikke så meget op i deres religion som muslimerne?

Er der nogen beviser på, at kristendommen er den rigtige religion?

Venlig hilsen
Cecilie Andersen

Kære Cecilie

Det er ikke rigtigt, at der ikke er nogen forpligtelser i kristendom, som du skriver. Der er faktisk mange. Da Jesus for eksempel bliver spurgt om det største bud i loven, svarer han: "'Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind'. Det er det største og det første bud. Men der er et andet, som er lige med det: 'Du skal elske din næste som dig selv'. På de to bud hviler hele loven og profeterne" (Matthæusevangeliet 22,37-40).

Der findes mange flere eksempler end det ovenstående, så det er ikke rigtigt, at kristendommen ikke har nogen forpligtelser. Tværtimod faktisk! Problemet er snarere, at forpligtelserne i kristendommen er større end i alle andre religioner. De er så store, at selvom vi mennesker kan indse, at vi burde følge dem, så må vi indrømme, at vi ikke kan. I hvert fald ikke ved bare at tage os sammen. Derfor er der også i dette spørgsmål stor forskel på islam og kristendom.

Vi taler som kristne ikke om, at vi kan gøre eller opfylde Guds vilje ved at tage os sammen eller anstrenge os (jihad). Vi kan først gøre Guds vilje, når Gud selv tager hånd om os og leder eller frelser os.

Der er ingen beviser for, at kristendommen er den rigtige religion. Det eneste, kristne har fået, er et tegn. Englene siger til hyrderne på marken i juleevangeliet: "Dette er tegnet I får: I skal finde et barn, som er svøbt og ligger i en krybbe" (Lukasevangeliet 2,12). Er det så nok bevis, og er det overhovedet sandt?

Det er op til hver enkelt at tro.

Med venlig hilsen
Steen Skovsgaard

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.