Synspunkt

Hallo Stender! Du rammer ikke sagen, men mennesker

I sjælesorg og terapi møder vi stressede og udbrændte mennesker. De fortæller stort set alle en historie om at tage sig sammen, når det gælder! Og det er præcis derfor, de er, hvor de er. De knækkede sammen! skriver teolog og sjælesørger Dan Månsson.

Tag jer sammen! opfordrede sognepræst Poul Joachim Stender udbrændte og stressede i en kommentar i sidste uge. Teolog og sjælesørger Dan Månsson beder i et modsvar Stender om at træde ud af præstegården og møde de stressede

Ganske ofte slipper du afsted med en god replik. Du spidser en sag, så vi andre får stof til eftertanke. Det er velgørende!

Men denne gang spidder du i stedet. Du rammer ikke sagen, men mennesker! Og det er ikke ok!
 
LÆS STENDERS KOMMENTAR: Stress er ikke et teknisk uheld 

Jeg er en af de velmenende mænd og kvinder, som vil lade dig vide, at du er en kynisk præst, der ikke viser forståelse for de udbrændte og stressede. Hallo, Stender! Kom ud af præstegården og lyt til de mennesker, som presses i arbejdslivet, frygter ikke at være gode nok, får at vide, de er uønskede, ikke forstår de besparelser, som skulle ramme dem eller deres børn. Hvilken skole eller arbejdsplads tester ikke? Vi skal være omstillingsparate og tilgængelige. Vi får oceaner af valgmuligheder og mødes med krav.

Det er ganske enkelt for billigt og unødigt provokerende at skrige: Ta’ jer sammen! I sjælesorg og terapi møder vi stressede og udbrændte mennesker. De fortæller stort set alle en historie om at tage sig sammen, når det gælder! Og det er præcis derfor, de er, hvor de er. De knækkede sammen!

”Det er nemt at være udbrændt og stresset. Til gengæld er det krævende at være rask,” skriver Stender. Sludder! Hverken fysisk, psykisk eller åndeligt passer det med menneskelig erfaring.

Mange af de stressede og udbrændte kender godt lykken. De har også haft deres minutter med lykke. Men krav indefra eller udefra eller begge dele trak dem længere væk fra lykken. De har taget livet på sig, men de længes mod en rus af lykke.

Ingen af de stressede eller svedne eller udbrændte mennesker, jeg kender, har talt om stress som et teknisk uheld. De taler i stedet om sig selv som mislykkede. Og til dem har jeg, velment eller ej, ikke vovet at sige: Ta’ dig sammen!

Hvad Stender kan sige til sig selv, det må han om. Men det er værd at vide, at på sig selv kender man ingen andre!

Dan K. Månsson er teolog, sjælesørger og panelist på kristendom.dk