Synspunkt

Ateist til teolog: Demokrati fungerer fint uden gud

"Demokrati har vundet frem som den bedste styreform, fordi den er det. Fordi vi er blevet flere og flere, som er blevet klogere og klogere - og rigere og rigere. Derfor droppede vi slaveriet. Derfor gav vi stemmeret til alle. Derfor ligestillede vi kvinder. Og det var bestemt ikke altid religiøse, der gik forrest. Ofte tværtimod," mener Anders Stjernholm, journalist og ateist. Billedet viser Christiansborg.

Demokrati er en del af den naturlige sociale evolution. Og en gud er slet ikke nødvendig i den udregning, skriver komiker og journalist Anders Stjernholm i et modsvar til generalsekretær Robert Bladt

Det er vanskeligt at argumentere for værdien af humanitet, hvis man udelader Gud, skriver Robert Bladt, generalsekretær i Kristeligt Forbund for Studerende. Han gør det i en kommentar knyttet op på folkemødet på Bornholm, og argumenterer for, at et samfund uden Gud bliver umenneskeligt og inhumant – og at vi bør takke kristendommen for vores demokrati. Jeg er naturligvis rygende uenig.

Hvad motiverer en ateist?

Robert Bladt skriver, at gudsfrygt er ”en afgørende faktor bag den personlige etik.” Robert tager i sit liv hensyn til, at der en gud, der kan se og høre alt – og derfor handler han hensigtsmæssigt for hele menneskeheden. Robert kan ikke se, at jeg som ateist skulle gøre det samme – hvad skulle motivere mig?

Det skal jeg fortælle dig, Robert: Andre mennesker. Som ethvert andet flokdyr er jeg motiveret af flokkens bestående. Og velbefindende. Som ateist har jeg afvist teserne om guder og lever ud fra, at jeg har cirka 80 år på denne planet – og så er det slut. De 80 år skal være så lykkelige som muligt. Men min lykke kommer ikke kun af personlig vinding, ting og morskab for mig selv (det I måske vil kalde satan).

Ateister behøver ikke Gud kommando eller straf

Min lykke kommer også af en fællesskabsfølelse, når vores samfund forbedres. Når mine nevøer har lært noget, jeg ikke vidste. Når to millioner mennesker på bare én dag giver tilsagn til en underskriftsindsamling, der redder en ung pige fra henrettelse i religiøses klør.

Når kloge hoveder har opfundet et reklameskilt, der kan trække rent drikkevand til Perus borgere fra fugten i luften. Og ikke mindst giver det lykke, når jeg selv bidrager til det fællesskab. Når jeg giver blod for eksempel. Det behøver jeg ikke en guds kommando eller straf for at gøre – og føle resultatet af. Fællesskabet er rigeligt.

En tro på mennesker

Ligesom det er for alle de mennesker i verden, der aldrig har hørt om en af jeres guder, men stadig opfører sig ordentlig i forhold til den flok, de lever i. Og for en række dyr desuden. Min tro er på mennesker. Og den er væsentligt mere lys og væsentlig mere sandsynlig end en tro på gamle bøger.

Demokrati har vundet frem som den bedste styreform, fordi den er det. Fordi vi er blevet flere og flere, som er blevet klogere og klogere - og rigere og rigere. Derfor droppede vi slaveriet. Derfor gav vi stemmeret til alle. Derfor ligestillede vi kvinder. Og det var bestemt ikke altid religiøse, der gik forrest. Ofte tværtimod. Demokrati er en del af den naturlige sociale evolution. Og en gud er slet ikke nødvendig i den udregning.

Anders Stjernholm er komiker, journalist og talsmand for Ateistisk Selskab.