Synspunkt

"Gud er ikke en oplevelse"

Jeg har fået fortalt, at Gud møder os i de mindste små. Ligesom han møder os ved gudstjenesten, hvor ordet forkyndes og sakramenterne forvaltes, skriver teolog Nana Hauge.

Det kristne evangelium er alt andet end religiøse følelser. Evangeliet er derimod et wake-up call, mener valgmenighedspræst Nana Hauge

Jeg har sikkert haft en religiøs følelse. Det ligger jo til menneskets natur at være et religiøst væsen. Men det er faktisk noget, jeg prøver at nedtone, når jeg bliver revet med af denne forførende følelse.

Den slører nemlig for det kristne evangelium, som jo er alt andet end religiøse følelser. Evangeliet er derimod et wake-up call. Evangeliet river os ud af vores optagethed af religiøse følelser og oplevelser.
 
Evangeliet viser os på den måde væk fra os selv og peger i stedet på pligten overfor medmennesket.

Gud taler ved gudstjenesten 

Gud taler til den kristne menighed, når den er forsamlet i kirken til gudstjeneste. Det afhænger altså ikke af min oplevelse, men sker nærmest på trods af min oplevelse. Oplever jeg ingenting, sker det alligevel. 

Læs også: Frikirkepræst: "Gud kan tale i en hvilken som helst situation" 

Gud møder os i de mindste små 

Igen – Gud er jo ikke en oplevelse. Men jeg har fået fortalt, at Gud møder os i de mindste små. Ligesom han møder os ved gudstjenesten, hvor ordet forkyndes og sakramenterne forvaltes. 

Læs også: Ortodoks kristen: Jeg oplever Gud stærkere foran ikonerne 
 
Hvad oplever/føler du, når du går til alters, beder eller synger med på en salme?
Hvis vi endelig skal bruge det opleve/føle ord – så føler jeg, at sangen og ordene lægges i min mund. Og at mine byrder fjernes fra mine skuldre. Jeg erfarer, at jeg ikke selv er kilden til mit liv. 

Nana Hauge er teolog og valgmenighedspræst