"Frans I kan blive en stærk talsmand for politisk teologi"

"I det globale syd er det fattigdom, undertrykkelse og uretfærdige og totalitære politiske systemer, som er udfordringen for kirkerne og de kristne. At kirken er universel kan valget af en latinamerikansk pave minde os om," skriver generalsekretær Jonas Adelin Jørgensen. Foto: Leif Tuxen

Som biskop i Buenos Aires har Bergoglio talt mod de velhavendes manglende retfærdighed i forhold til fattige og til fordel for de fattiges kamp for arbejde og indtægt, skriver generalsekretær i Dansk Missionsråd Jonas Adelin Jørgensen

Valget af den latinamerikanske jesuit Jorge Mario Bergoglio til ny pave viser tre vigtige og lovende tendenser i den romersk-katolske kirke og for kristendommen globalt:

En lokal præst og ikke en diplomat
Skandalerne i den romersk-katolske kirke både de finansielle og de seksuelle har haft stor bevågenhed i medierne. Der har været stort håb til at en ny pave kunne rydde op i den økonomiske og moralske sump, som lækkede interne dokumenter fra Vatikanet har vidnet om helt op i de øverste kredse af kardinaler.

Med valget af Bergoglio som pave er der valgt en præst, som har brugt sit liv langt væk fra det katolske bureaukrati og diplomati. Bergoglio er ikke en katolsk insider, men har været underviser og hyrde for lokale præster i Buenos Aires.

Valget af Bergoglio kan måske tjene til at understrege, at den romersk-katolske kirke først og fremmest er et fællesskab af troende og bedende mennesker, uanset hvad den ellers måtte være. Selve aftenen med præsentationen af den nye pave vidnede om dette, hvor han sprang den lange latinske liturgi over, og i stedet bad de forsamlede om at bede for ham før han bad for dem.

TALEN: Det sagde pave Frans

Frans og den politiske teologi
Kommentatorer og talsmænd for Vatikanet har set valget af navnet Frans som en reference til Frans af Assisi og hans enkle og dybe fattigdomsteologi.

BAGGRUND: Frans af Assisi

Er navnet vellykket til den nye biskop? Som biskop i Buenos Aires har Bergoglio i løbet af det sidste årti gjort sig til talsmand for de fattige, børn og de ufødte. Han har talt mod de velhavendes manglende retfærdighed i forhold til fattige og til fordel for de fattiges kamp for arbejde og indtægt.

På samme måde har han talt mod mishandlingen af børn, og betegnet det som en demografisk terrorisme at så mange argentinske børn hindres i uddannelse og ender i udsigtsløshed og misbrug.

Hvis Bergoglio som pave fortsætter sit engagement for de fattige, børn og ufødte, så vil han kunne blive en stærk talsmand for en politisk teologi. Ikke forstået som en bestemt form for partipolitik, men ud fra en forståelse af, at kristendommen skal kunne oversættes til en socioøkonomisk praksis uden for kirken. Det håber jeg, valget af Bergoglio kan være med til at sætte på den globale kristne dagsorden.

LÆS OGSÅ:De fattiges kardinal

En latinamerikansk pave

Den romersk-katolske kirke er en global kirke, og i sin selvforståelse er den en universel kirke. Groft forenklet kunne man sige, at der har været tre faser i kirkens historie:

Den tidlige og korte fase som en jødekristen reformbevægelse, den lange fase som europæisk kirke først romersk-hellenistisk og senere katolsk og ortodoks og den nyeste fase, som universel kirke.

Denne nyeste fase, som vel kun er et århundrede gammel, er vigtig for kirkens selvforståelse, fordi det først nu er blevet tydeligt, at den universelle og den europæiske er to forskellige ting: Den europæiske virkelighed og de temaer, som er vigtige for kirken i Europa, er netop vigtige i Europa men måske ikke universelt. I Europa er sekularisering og multikulturalisme udfordringerne for kirkerne.

I det globale syd er det fattigdom, undertrykkelse og uretfærdige og totalitære politiske systemer, som er udfordringen for kirkerne og de kristne. At kirken er universel kan valget af en latinamerikansk pave minde os om.

LÆS OGSÅ:Nonne: Helligånden er altid fuld af overraskelser

Jonas Adelin Jørgensen er generalsekretær i Dansk Missionsråd.