Synspunkt

Sognepræst: 5 gode råd før brylluppet

"Mange par har allerede kendt hinanden i flere år før de beslutter sig for at blive gift, og kender allerede til medgang og modgang før planlægningen. Det er et rigtig godt udgangspunkt for et ægteskab," skriver sognepræst Susanne Ivalo Rasmussen. Her vier hun hr. og fru Andersen. Foto: MEV

"Se hinanden i øjnene og vær sikre på, at det bliver, som I to vil det og ikke som faster Oda vil og ikke som I er blevet præsenteret for det på bryllupsmesser eller på film." Sådan lyder ét af rådene fra sognepræst Susanne Ivalo Rasmussen. Læs de fire andre her

Hvad skal man som par overveje, inden man beslutter sig for at blive gift og når man har sagt ja til lade sig vie?

Sognepræst i Christianskirken på Christianshavn i København, Susanne Ivalo Rasmussen, har fem gode bud:

Læs også Religion.dk's store bryllupstema.

Hvad skal vi tænke på, inden vi siger ja til hinanden?

Mange par har allerede kendt hinanden i flere år, før de beslutter sig for at blive gift. Ofte har parret børn, de bor i hvert fald sammen og kender allerede til medgang og modgang før planlægningen. Det er et rigtig godt udgangspunkt for et ægteskab!

Man behøver ikke planlægge en vielse lang tid i forvejen, det kan være en stor lettelse at tage en spontan beslutning eller blive gift, hvis man alligevel har inviteret til barnedåb.

Lige inden vielsen skal man genoverveje, hvad man ønsker sig af sit liv med hinanden; tal med hinanden om, hvad I har af fælles drømme for fremtiden og giv gerne præsten stikord til en fælles bøn.

Skal vi giftes i kirke eller på rådhus?

Måske vil I giftes der, hvor I kommer fra? Eller der, hvor jeres barn er døbt? Gå i kirke der, hvor I overvejer at blive gift og tal med præsten. Nogle skriver sig per automatik op i deres konfirmationskirke og møder først præsten en uge før vielsen, og så er det meget sent at få en aftale i anden kirke, hvis man ikke kan finde et fælles fodslag.

På den anden side oplever jeg ofte par, der har skrevet sig op på Rådhuset og fortryder kort tid før vielsen. Det kan give en del bøvl i planlægningen at finde en kirke med en uges varsel.

Tal med præsten om det og tal med Gud og med hinanden; hvor meget skal der til for at I får en god dag? Fraskilte og homoseksuelle skal særlig overveje om de føler sig velkomne i den kirke de har udset sig; der findes desværre stadig menigheder hvor der bliver set skævt til feks homoseksuelle.

Vær sikker på, at I får en god og højtidelig ramme for jeres bryllup – nogle gange kan sommerhuset være det bedste valg for et par. Selv vier jeg slet ikke par, der aldrig har været i kirken. Som præst vil jeg gerne sikre mig, at de ved, hvad de går ind til og er glade for at komme i kirken! Selv vier jeg slet ikke par, der aldrig har været i kirken. Som præst vil jeg gerne sikre mig, at de ved, hvad de går ind til og er glade for at komme i kirken!

Og husk på, at man også kan blive gift på en hverdag med bare to vidner. At man vælger et kirkebryllup er ikke automatisk lig med det store udtræk.

Hvad skal vi huske under forberedelserne?

Pas på, at planlægningen ikke udvikler sig til et mareridt! Måske drømmer I om et lille privat bryllup; hvis andre har gode ideer så se hinanden i øjnene og vær sikre på, at det bliver, som I to vil det; ikke som faster Oda vil og ikke som I er blevet præsenteret for det på bryllupsmesser eller på film; men som I vil det sammen.

Man behøver for eksempel ikke sove hver for sig dagen før, og hvis man egentlig helst vil følges op af kirkegulvet sammen, så gør det. Og vigtigst af alt: Man kan godt gå på kompromis bare for at glæde sin partner! Det er jer begge to der skal glæde jer over den store dag.

Hvilken rolle har familie og venner i brylluppet?

Lad gerne familie og venner hjælpe til. Alle vil så gerne byde ind med noget og bakke op om jeres bryllup! Lad farfar vælge salmer og en god ven har sikkert en passende vogn, I kan køre i. Et bryllup er ikke kun to mennesker, der siger ja; det er også at føre to familier og vennekredse sammen. De mennesker, I har omkring jer til brylluppet, er også de mennesker, der i fremtiden skal støtte og hjælpe jer.

Hvad skal vi tænke på et år efter vielsen?

Et år efter vielsen er det en god ide at afstemme forventninger igen. Skal vi blive boende, skal vi rejse jorden rundt? Hvad vil vi fortsat med vores ægteskab?

Og spørg jer selv: Var Gud kun med til brylluppet? Har vi husket på også at invitere Vorherre med i vores hverdag sammen. Eller er der gået for meget hamsterhjul i den? Det er ikke altid let at få tingene til at gå op mellem mennesker, men inviterer man Gud med løfter det og man kan se tingene lidt fra oven. Gå i kirke sammen af og til, det flytter fokus fra hverdagens trummerum og peger hen på noget større.

Læs også gerne bogen: ”De fem kærlighedssprog” af Gary Chapman, for at få genopfrisket jeres syn på hinanden.

De fem råd kommer fra Susanne Ivalo Rasmussen, sognepræst i Christianskirken på Christianshavn

"Mange par har allerede kendt hinanden i flere år før de beslutter sig for at blive gift, og kender allerede til medgang og modgang før planlægningen. Det er et rigtig godt udgangspunkt for et ægteskab," skriver sognepræst Susanne Ivalo Rasmussen. Foto: lisovoy - Fotolia