Tag på retræte i påsketiden

Retræten giver mulighed for en fordybelse i Jesu lidelse og død, som går dybere end blot at mindes begivenhederne, skriver teolog Lene Skovmark.

At holde retræte i påsketiden hjælper til at skærpe sindets lydhørhed over for den dybere betydning af påskens budskab, så det berører vore liv, skriver retræteleder Lene Skovmark

Kirkeårets rytme er en indlevelse i Jesu liv, en vandring i Jesu fodspor. Vi følger Jesus fra krybben, går med ham på vejen og lytter til hans visdom og undervisning. Vi går med til korset og til den tomme grav.

Pinsedag modtager vi Guds hellige Ånd, som gør hele historien levende og aktuel. Gentagelsen, liturgien og teksterne minder os om fundamentet for den kristne tro og hjælper til at holde Jesu liv og lære levende i bevidstheden.

LÆS OGSÅ: "Jeg beundrer mennesker, der tager deres tro alvorligt"

Vi skal følge Jesus
At følge Jesus er mere end at være tilskuer til begivenhederne og mindes det, der engang skete. At følge Jesus er at høre kaldet til at være discipel og til at søge at følge ham på selvhengivenhedens vej i tjenende kærlighed.

FIND EN RETRÆTE I RETRÆTEKALENDEREN

Hans disciple udfordres til at følge ham gennem en død og opstandelse, der ligner hans.

Ingen kan være min discipel hvis han ikke tager sit kors op og følge mig, siger han (Mark. 8:34).

Retræte bereder sindet for Helligånden
At holde retræte i fasten og i påsketiden hjælper til at skærpe sindets lydhørhed over for den dybere betydning af påskens budskab, så det berører vore liv.

Retræten giver mulighed for en fordybelse i Jesu lidelse og død, som går dybere end blot at mindes begivenhederne. Retræte er at trække sig tilbage fra det daglige liv, men det er også at trække sig tilbage fra den umiddelbare forståelse og vanemæssige tolkning af de tekster, som vi (tror vi) kender så godt. Stilheden giver Guds hellige Ånd mulighed for at åbne for de dybere lag af betydning.

Retræte i fastetiden
Fastetiden er en tid til justering og en oplagt mulighed til at forsøge at bringe sig selv i det rette forhold til Gud og medmennesket. Man kan sætte mere tid af til bøn og meditation og deltage i retræte, en dag eller en weekend i begyndelsen af fastetiden. Det er en god optakt til påsken med fordybelse i søndagens tekst eller med faste som tema.

Påskelørdag venter vi på opstandelsen
Jeg har i mange år været med til at afholde retræte påskelørdag, som sætter påskens budskab i et særligt perspektiv. Påskelørdag opfattes normalt som en pause i begivenhederne, hvor man venter på opstandelsen, men netop denne venten er mættet af forventning og indhold.

På retræten kan man grunde over følgende aspekter:

En besindelse på Jesus i dødsriget. Ifølge den kristne tradition besøgte Jesus dødsriget, prædikede for de døde og sprængte Helvedes porte.
Transformationen af Jesu legeme, lagt i jorden som et hvedekorn, som må dø for at opstå og blive til liv for mange. Som en kokon, der bliver til en sommerfugl.
Hvedekornets lov gælder også for hans disciple. Det minder os om, at noget i vores liv må lægges i jorden og dø, for at nye liv i kærlighed kan vokse frem.
Mit hjerte i den grav, du lå til påskemorgen rød. Det minder om vor egen død og håbet om opstandelsen.

Dagen forløber i stilhed og begynder og slutter med andagter inspireret af den klassiske tidebøn, med veksellæsning og med bibelmeditation over Jesu gravlæggelse. Da retræten afholdes i en af kirke i København, er der en vandring i byen med fokus på Guds nærvær i alt og alle.

Lene Skovmark
Teolog og sygeplejerske
Læs mere om retræten påskelørdag
her.

Retræten giver mulighed for en fordybelse i Jesu lidelse og død, som går dybere end blot at mindes begivenhederne, skriver teolog Lene Skovmark. Foto: stock.xchng