Reformvenlig pave leder egyptiske kristne

Den aldrende pave Shenuda III er leder af de koptiske kristne, som udgør omkring 10 procent af Egyptens befolkning, og har været det siden 1971. Foto: KOEN VAN WEEL

Som patriark af Alexandria er pave Shenouda III leder af den koptisk-ortodokse kirke

Shenouda III (født 1923) er patriark af Alexandria og pave for den koptisk-ortodokse kirke. Han har gennem hele sin karriere arbejdet for fred og forståelse, hvilket man så et eksempel på, efter 21 koptiske kristne blev dræbt af en bombe ved årsskiftet 2010-11. Her opfordrede han sine trosfæller til at afstå fra voldelige demonstrationer og hadefuld retorik.

Shenouda er dog ikke bleg for at tale imod uretfærdigheder. Da han i 2000 oplevede en tilsvarende situation, hvor ligeledes 21 koptere blev massakreret af muslimske ekstremister, og alle 89 tiltalte for massakren blev frikendt, protesterede han i kraftige vendinger mod det egyptiske retssystem.

Hans kamp for kopternes rettigheder har også før fået ham på kant med den egyptiske stat. Fra 1981 til 1985 sad han i husarrest efter ordre fra præsident Sadat. Præsidenten havde nemlig afvist at yde kopterne beskyttelse mod muslimske angreb, hvorefter Shenouda afbrød enhver forbindelse med ham, hvilket førte til, at han blev sendt i eksil på et afsidesliggende kloster.

LÆS OGSÅ: Koptisk pave opfordrer til ro i Egypten

Shenouda har åbnet kirken for omverdenen
Shenouda III er som pave og patriark af Alexandria leder for verdens omtrent 20 millioner koptiske kristne. De fleste koptere bor i Egypten, hvor de er en presset minoritet i det muslimsk-dominerede land. Men under Shenoudas ledelse har den koptiske kirke oplevet stor vækst på verdensplan og er blevet mere og mere verdensomspændende.

I 1973 mødtes Shenouda med sin romerske kollega, pave Paul VI. Det var første gang i over 1500 år, at den romerske og koptiske pave mødtes og det er bare ét af mange eksempler på, hvordan Shenouda har arbejdet på at åbne den koptiske kirke op for den omgivende verden. Han har styrket kopternes bånd til andre kristne, og indadtil har han virket for reformer af det gamle kirkesamfund, hvis historie strækker sig helt tilbage til den ældste kristendom.

LÆS OGSÅ: Det vigtigste at vide om den koptiske kirke

Fra huleboer til pave
Allerede i 1960erne, da Shenouda var biskop og leder af kopternes præsteuddannelse, anførte han en reformkampagne, som blandt andet ville give folket magt til selv at vælge deres præster og biskopper. Derfor blev han i 1966 suspenderet af pave Kyril VI, men de blev snart forsonet igen, så Shenouda kunne vælges til Kyrils efterfølger, da denne døde i 1971.

Før Shenouda blev biskop, var han munk, gik under navnet Antonios, og boede som eneboer i en hule i ørkenen. Allerede i 1956 blev han betragtet som et muligt valg til pave, men da blev Kyril dog valgt i stedet. Shenouda hed oprindeligt Nazeer Gayed og voksede op som den yngste af otte søskende i en kristen familie i Asyut ved Nilen.