Religiøse ledere giver håb i Ferguson

Trods de religiøse lederes opfordring til fred, trængte politiet ifølge Huffington Post ind i kirken Greater St. Mark Family Church i St. Louis onsdag i denne uge. Kirken blev brugt som et sikkert sted for sårede demonstranter. Foto: Johannes Schmitt-Tegge

Religiøse ledere fra alle religioner spiller en væsentlig rolle under urolighederne i Ferguson. De forsøger fysisk at stille sig mellem demonstranter og politi og opfordrer til fred i gaderne

Mens demonstranter og politi i Ferguson kæmper mod hinanden i byens gader, forsøger byens religiøse ledere at nedtone konflikten og opfordre til fred. På de sociale medier Twitter og Instagram ligger der stærke billeder, som viser, hvordan blandt andet præster og rabbinere optræder som stødpuder mellem demonstranter og politi.

De rydder op efter demonstrationerne, indsamler mad og åbner deres kirker for de sårede. De er ikke kun fysisk tilstede, men prøver også med ord og budskaber at stedfæste, at der skal ske retfærdighed i forbindelse med mordet på Michael Brown.

Én af dem er pastor Willis Johnson, som er leder af kirken WellSpring United Methodist Church, der lige nu fungerer som samlingspunkt for børn, hvis skoler er lukket på grund af urolighederne i Ferguson. Pastoren betragter konflikten som en afgørende anledning til at reflektere over de sortes forhold i USA:

”Det her er det opråb, det øjeblik og den situation, hvor folk indser, at alt ikke har været i orden. Vi forsøger at benytte lejligheden til at konfrontere problemet på en konstruktiv måde,” siger pastor Willis Johnson til Huffington Post og refererer til rabbineren Joshua Heschels budskab:

”Vi tilbeder Gud gennem vores spørgsmål, og vi ønsker at vende konfrontationen til en dialog. Vi er nødt til at gøre noget konstruktivt i forhold til vores strategi og indsats. Vi kan gøre dette ved hjælp af Gud og et hjerte for hinanden,” siger Willis Johnson.

Sidste uge blev præsten Renita Lamkin fra African Methodist Episcopal Church skudt i maven, mens hun befandt sig blandt demonstranter og politi, hvor hun gik og bad. Renita Lamkin kender nogle af de unge mænd, der efterfølgende var til stede den søndag aften, hvor Michael Brown blev skudt af en politimand. Hun inviterede dem hjem for at forstå deres handlinger, og det står klart for hende, at konflikten indeholder flere lag end drabet af den 18-årige Michael Brown:

”De fortalte mig, hvordan de kæmper med et system, som ikke værdsætter deres liv, og det gjorde mig sorgfuld. Konflikten er større end Michael Brown - det handler om den manglende værdsættelse af menneskers liv, herunder disse unge sorte mænds liv,” siger hun til Huffington Post og opfordrer til ro i Fergusons gader:

”Min bøn er, at alle går hjem, og at der ikke flyder blod i gaderne. Min rolle er at mægle mellem folket og systemet - og ligeså mellem politi og systemet. Jeg kender politiet, og jeg ved, de ikke har lyst til at gøre det, men når de har fået en ordre om at gøre det, er de nødt til det. Vi bliver nødt til at få ændret de love, som dikterer dem at gøre det.”

Det er ikke kun de protestantiske præster, der reagerer på urolighederne i Ferguson. Også muslimen Paul Muhammud, som er leder af en såkaldt fredsgruppe i Ferguson, har udtalt til Huffington Post, at politiet i Ferguson bør arbejde på en forsoning med demonstranterne:

”Der er behov for forsoning med politiet, men det initiativ skal komme fra politiet (...) Idéen om, at politiet er der for at beskytte og tjene befolkningen, svarer ikke til det, vi oplever. Der er ingen respekt. Det kræver en masse arbejde at genvinde (tilliden, red.) (...) Det kan ikke kun ske gennem dialog, loven er nødt til at blive ændret,” siger Paul Muhammud. 

Rabbineren Randy Fleisher arbejder sammen med sin kollega Susan Talve i synagogen Central Reform Congreation, der ligger i St. Louis, som Ferguson er en forstad til. Randy Fleishers menighed består af mennesker med forskellige etniciteter, og hun beskriver konflikten i Ferguson som et ”wake up call”, fordi der endelig kommer fokus på de forhold, som sorte mennesker lever under:

"Efter denne hændelse hører folk endelig beretninger om, hvordan farvede mennesker er blevet behandlet på vores gader, i vores samfund og af politiet. Der foregår noget, som ikke er retfærdighed; og vi har en ulighed, der skal løses (...) Du kan ikke bare bede, du kan ikke bare håbe, du er nødt til at gøre noget ved det og ikke bare sidde på sidelinjen. Retfærdighed er en handling,” siger Randy Fleisher til Huffington Post.

Sidste uge rejste også en gruppe tibetanske munke fra Indien til Ferguson for at opfordre til fred i den uroplagede by. Under demonstrationerne har munkene stået med begge arme oppe over hovedet som et symbol på overgivelse. 

Trods de religiøse lederes opfordring til fred, trængte politiet onsdag i sidste uge ifølge Huffington Post ind i kirken Greater St. Mark Family Church i St. Louis. Kirken blev brugt som et sikkert sted for sårede demonstranter. 

Billederne i artiklen er hentet fra de sociale medier Twitter og Instagram. Billederne tilhører brugerne Yuriy, neiL Munshi og sean_aka_nell

Præsten Renita Lamkin blev skudt under en demonstration. Et par dage efter skudepisoden ses hun her sammen med en gruppe demonstranter. Billedet er hentet på Twitter og tilhører twitterbrugeren Yuriy. Foto: @YuriyATL404, bruger på twitter
Præsten Michael Robinson fra Destiny Family Church er også på gaden i Ferguson. Billedet er hentet på Twitter og tilhører twitterbrugeren neiL Munshi. Foto: @neiLmunshi, bruger på twitter
De tibetanske munke er rejst fra Indien til Ferguson for at opfordre til fred og retfærdighed. Billedet er hentet på Instagram og tilhører sean_aka_nell, som er bruger på Instagram. Foto: sean_aka_nell, bruger på Instagram