10 kongelige bryllupper, der gik over i historien

Det gik lige i hjertet på mange danskere, da de fik lov at se en kronprins rørt til tårer på sin bryllupsdag med kronprinsesse Mary. Foto: Niels Meilvang/Ritzau Scanpix

Fra skolekærester, der blev til regentpar, og til stor kærlighed, der bragte nye tider til de traditionsbundne kongehuse. Læs her historierne bag 10 storslåede kongelige bryllupper

Kongelige bryllupper kan få danskerne til at samles om en glædens stund. I anledningen af sommeren, som er højsæson for bryllupper, ser vi tilbage på nogle af de kongelige bryllupper, vi sent vil glemme.

Læs også Religion.dk's store bryllupstema.

1935: Frederik den 9. og dronning Ingrid - den svenske prinsesse, der blev dansk dronning

I gamle dage var der tradition for, at en prins helt bogstaveligt tog til udlandet og hentede sin brud, og det var præcis, hvad Danmarks kronprins Frederik, den senere Frederik d. 9., gjorde, da han d. 24. maj 1935 giftede sig med den svenske prinsesse Ingrid i Storkyrkan i Stockholm.

Forinden havde han været forlovet med en græsk prinsesse ved navn Olga, men den forlovelse var gået i vasken, og nu stod han i Sveriges hovedstad og sagde ja til den svenske konges datter Ingrid.

Efter vielsen og en karettur i Stockholm gik brudeparret ombord på Kongeskibet Dannebrog, som nådigst var blevet udlånt af den danske konge Christian d. 10, og sammen sejlede de igennem Stockholms Skærgård og hjem til Danmark. Her tog en jublende folkemængde ved Toldboden i København to dage senere imod kronprinsen og ikke mindst Danmarks nye kronprinsesse Ingrid, som blev et meget værdsat medlem af den danske kongefamilie, elsket af sin mand, sine tre døtre og sine mange børnebørn, som blandt andet tæller den nuværende kronprins Frederik, der ofte har fortalte om sit særligt tætte forhold til sin mormor.

1947: Dronning Elizabeth og prins Philip - 70 års ægteskab, der stadig holder

Den britiske dronning Elizabeth mødte for første gang sin kommende mand, da hun var 13 år gammel. Philip af Mountbatten var 18 år, og den purunge prinsesse Elizabeth blev efter sigende straks forelsket i Prinsen, der faktisk både var prins af Danmark og Grækenland. Der skulle gå nogle år og sendes en hel del breve, før de to kunne tillade sig at blive forlovet i sommeren 1947. Brylluppet stod til gengæld allerede den 20. november samme år i Westminster Abbey i London.

Parret har nu været gift i imponerende 70 år. Derudover er dronning Elizabeth den monark, som har siddet længst tid på tronen i England, nemlig hele 65 år. I dag er den 97-årige prins Philip er gået på pension, men viser sig dog stadig fra tid til anden. Dronning Elizabeth er blevet 92 år og arbejder støt og roligt videre. Hendes egen mor, som også hed Elizabeth, blev 101 år og var frisk indtil det sidste.

1956: Monacos fyrste Rainer og Grace Kelly - glamour og ulykke

Grace Kelly var i begyndelsen af 1950’erne en af de mest eftertragtede kvinder i hele verden og en af Hollywoods helt store stjerner. Hun havde allerede vundet både en Oscar og en Golden Globe, da hun som kun 26-årig sagde farvel til filmens verden for at gifte sig med Monacos fyrste Rainier, og hun blev herefter fyrstinde Grace.

Den civile vielse fandt sted den 18. april 1956, mens den religiøse ceremoni stod den 19. april 1956 i St. Nicholas’ Cathedral i Monaco. Ægteskabet blev dog langtfra lykkeligt. I lange perioder boede fyrstinde Grace i Paris, om end hun også opholdt sig i Monaco. Det hele endte med en tragisk ulykke, da fyrstinde Grace og hendes kun 17-årige datter prinsesse Stephanie i 1982 kørte galt på bjergvejene omkring Monaco. Datteren overlevede, men fyrstinde Grace døde i en alder af kun 52 år.

1967: Dronning Margrethe den 2. og prins Henrik - blomster og kærlighed

Det var første gang i mere end 100 år, at en dansk tronfølger skulle giftes hjemme i Danmark, så alle sejl var sat d. 10. juni 1967, da daværende kronprinsesse Margrethe sagde ja til den franske greve Henri i Holmens Kirke i København.

Med til brylluppet var selvfølgelig brudeparrets forældre og søskende, dog ikke brudens søster, dronning Anne-Marie og hendes mand Kong Konstantin af Grækenland, som på grund af den politiske situation i Grækenland var nødt til at holde sig væk.

Trods afbuddet var det en bryllupsdag præget af store glæde. Det var et jublende lykkeligt brudepar, som kørte i karet fra kirken og til Amalienborg, hvor de viste sig på balkonen. Senere blev bryllupsfesten holdt på Fredensborg Slot, hvor prins Henrik sagde de berømte ord – og på dansk:

”Jeg kom fra et blomsternes land til en blomstrende have; syren og guldregn, hyld og bonderose, blomster i parker, i marker og skov, blomster i grøftekanten. Men pigen var dog havens allersomdejligste pynt.”

Disse ord fik en endnu stærkere betydning, da prins Henrik som en sidste hilsen - og overraskelse - til Dronningen ved sin bisættelse i Christiansborgs Slotskirke i februar 2018 på forhånd havde arrangeret, at blomster og kranse skulle ligge akkurat som en blomstrende have.

1981: Britiske prins Charles og lady Diana - det store bryllup, der endte i tragedie

Det blev kaldt århundredets bryllup, da prins Charles og lady Diana Spencer blev gift i Sct. Pauls Cathedral i London den 29. juli 1981. Mere end en halv milliard mennesker verden over fulgte med i brylluppet på deres tv-skærme og så den meget unge ”Lady Di,” som hun blev kaldt, gå ned ad kirkegulvet sammen med tronfølgeren til den britiske trone.

Her er Englands kommende kongepar, synes det engelske folk at tænke at dømme ud fra Londons propfyldte gader med jublende englændere. Parret blev hyldet under turen i karet til Buckingham Palace og balkonscenen med det obligatoriske kys.

Efter brylluppet fik parret to børn, men lykken blev kort. I 1996 blev prins Charles og prinsesse Diana efter fire års seperation skilt, og i 1997 omkom lady Diana kun 36 år gammel i en bilulykke i Paris. Dette var en begivenhed, som udløste en krise, der truede med at vælte det britiske monarki.

Dronning Elizabeth fik dog lige akkurat med hjælp fra premierminister Tony Blair reddet stormen af. Prins Charles giftede sig igen i 2005, denne gang ved en civil ceremoni og med sit livs kærlighed Camilla Parker Bowles. Parret blev efterfølgende velsignet i Sct. Georges Chapel på Windsor Castle.

2001: Kronprins Haakon og Mette Marit - et moderne ægteskab

Norges kronprins Haakon blev den 25. august 2001 gift med Mette Marit Tjessem Høiby i Oslo Domkirke. Bruden havde ret utraditionelt valgt en brudebuket, der mindede mest om et slags blomstertørklæde. Men det helt store samtaleemne blandt nordmændene var det faktum, at hun var enlig mor, da hun fandt sammen med Kronprinsen.

Det havde man ikke set førhen - eller siden - i de europæiske kongehuse, og ikke alle var glade for det. Men Kronprinsen stod fast: Hende skulle det være, og hende blev det.

Mette Marits fire-årige søn var et af de fem brudebørn, der fulgte brudeparret, og det var helt tydeligt, da parret tog opstilling på balkonen for at blive hyldet af folket, at der her var tale om en moderne familie. Selvom prins Haakon tog Mette-Marits søn til sig som sin egen, kunne sønnen dog ikke få titel af prins.

Bryllupsfesten blev holdt på Det Kongelige Slott i Oslo, der ligger en kort køretur fra domkirken. Og forloveren var i øvrigt den danske kronprins Frederik.

2004: Kronprins Frederik og Mary Donaldson - tårer i domkirken

Det var en tydelig bevæget kronprins Frederik, der tog imod sin brud, den skotskfødte og australske Mary Elizabeth Donaldson i Københavns domkirke den 14. maj 2004.

Mange havde forventet, at parret ville vælge Holmens Kirke, som også er Søværnets kirke. Det skyldes både, at dronning Margrethe den 2. og prins Henrik blev gift dér i 1967, og at kronprinsen er en del af Søværnet som uddannet frømand. Men det endte med at blive i Københavns Domkirke, som til lejligheden var klædt i røde blomster.

Vielsen blev forrettet af daværende biskop i København Erik Norman Svendsen med hjælp fra daværende kongelige konfessionarius Christian Thodberg. Bagefter kørte brudeparret i karet gennem Københavns gader, inden der blev vinket fra balkonen på Amalienborg Slot. Bryllupsmiddagen foregik i et telt bagved Fredensborg Slot, hvor man kom en del senere i gang end planlagt, så det måtte gå stærkt med middagen og talerne. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary skulle jo nå at danse brudevalsen, inden klokken slog 12, som den danske skik foreskriver. De nåede det lige akkurat, og derefter stod den på fyrværkeri og fest, inden parret drog på bryllupsrejse.

2010: Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling - Tak til folket

Mange svenske regenter er siden middelalderen blevet gift i Storkyrkan i Stockholm, og i den nuværende kongeslægt – Bernadotte-slægten – har mange endda valgt den samme dag, nemlig d. 19. juni.

Det gjorde kronprinsesse Victoria og Daniel Westling også, da de blev gift i 2010. Forud var gået flere år, hvor de havde været kærester, og efter halvandet års forlovelse kunne de endelig sige ja til hinanden i Storkyrkan, der også er Stockholms domkirke.

Efter vielsen fulgte en karettur rundt i Stockholms gader og en sejltur i den kongelige chalup, inden brudeparret modtog folkets hyldest på Lejonbacken ved Stockholms Slot. Her holdt en jublende lykkelig Victoria en spontan tale for den tætpakkede menneskemængde, hvor hun takkede det svenske folk for at have givet hende hendes prins.

Senere på aftenen til bryllupsfesten på Stockholms Slot holdt prins Daniel en tale til sin hustru, som gjorde så stort et indtryk på svenskerne, at der endnu snakkes om den. Både fordi den var smuk og fordi kronprinsesse Victoria skiftevis lo og græd af lykke på en måde, som det aldrig er set hverken før eller siden til et kongeligt bryllup.

2011: Prins William og Kate Middleton - Skolekæresterne, der blev Englands kommende kongepar

Hele Storbritannien var på den anden ende, da prinsesse Dianas ældste søn skulle giftes. Englænderne har aldrig glemt prinsesse Diana, og meget af den kærlighed går videre til hendes to sønner. Den 29. april 2011 blev prins William så gift med den borgerlige Catherine Middleton, kaldet Kate. Han havde lært hende at kende på universitetet, hvor de også blev kærester.

Brylluppet stod midt inde i London i Westminster Abbey, den samme kirke, som moderen blev bisat fra i 1997, og som også er den engelske monarks egen kirke. Til denne glædelige begivenhed var kirken pyntet op med grønne træer, og der var stuvende fyldt med cirka 2000 gæster, da Kate Middleton gik ind i kirken fulgt af sin søster Pippa Midldleton, der var brudepige.

Efter vielsen, som cirka to milliarder mennesker verden over så på tv, gik brudeparret, som nu var hertug og hertuginde af Cambridge, ud af kirken og kørte i karet til Buckingham Palace, hvor de viste sig på balkonen og kyssede hinanden, inden det blev tid til reception og aftenfest.

2018: Prins Harry og Meghan Markle - et tidligere ægteskab står ikke længere i vejen for bryllup

Tiderne ændrer sig, også i det engelske kongehus, hvor kong Edvard den 8. i 1936 måtte abdicere, fordi han ville giftes med den fraskilte Wallis Simpson. Dette er ikke længere nødvendigt, for den 19. maj 2018 kunne prins Harry få sin brud, den fraskilte skuespillerinde Megan Markle.

Harry er nummer seks i den britiske tronfølge og yngste søn af prinsesse Diana og prins Charles. Harry – hvis korrekte navn er prins Henry - blev gift med Megan Markle, som ikke blot var en utraditionel britisk royal brud som fraskilt, men også fordi hun har en hvid far og en sort mor. Dette ville have været utænkeligt for et par generationer siden, men ikke i 2018.

Brylluppet stod i Sct. George´s Chapel på Windsor Castle udenfor London, hvor parret ret utraditionelt havde fravalgt mange af de normale gæster som politikere og andre samfundsspidser til fordel for skuespillere og andre kendisser. Men også særligt indbudte gæster fra velgørende institutioner fik lov til at komme med, dog ikke i kirken eller til festen, men de fik lov til at stå i et særligt område tæt ved kirken under vielsen og bagefter. Efter vielsen kørte parret, der fik titel af hertug og hertuginde af Sussex, rundt i karet i Windsor.

Prins Henrik holder tale ved sit bryllup med dronning Margrethe. Foto: Åge Sørensen/Ritzau Scanpix
Dronning Ingrid talte over radioen, da hun tog afsked med sit svenske folk for at blive gift med den danske kronprins. Foto: Ritzau Scanpix
Dronning Ingrid og kong Frederik den 9. kører i karet efter deres vielse. Foto: Det Kongelige Bibliotek/Wikimedia Commons
Sådan så den britiske regent gennem 65 år, dronning Elizabeth, ud, da hun i 1947 fik sin prins Philip. Foto: Ritzau Scanpix
Monacos fyrste Rainer placerer her en ring på skuespilleren Grace Kellys finger. Foto: Ritzau Scanpix
Efter fyrsteparrets borgerlige vielse vinkede de til Monacos folk fra balkonen. Foto: Ritzau Scanpix
Det nyslåede ægtepar dronning Margrethe den 2. og prins Henrik. Foto: Per Pejstrup/Ritzau Scanpix
Prinsesse Diana og prins Charles på balkonen efter deres vielse i 1981. Foto: VJM/Ritzau Scanpix
Det var noget nyt, da den norske prins Haakon besluttede at gifte sig med Mette-Marit, der havde den fire-årige søn Marius fra et tidligere ægteskab. Foto: Helge Mikalsen/VG/Ritzau Scanpix
Det gik lige i hjertet på mange danskere, da de fik lov at se en kronprins rørt til tårer på sin bryllupsdag med kronprinsesse Mary. Foto: Niels Meilvang
Da Kate Middleton blev viet med den britiske kronprins William, blev hun samtidig hertuginde af Cambridge. Foto: Martin Meissner/Ritzau Scanpix
Prins Harry og Megan Markle, som efter vielsen fik titlen hertuginde af Sussex, kører her i karet efter vielsen. Foto: Rick Gold/Capital Pictures/Ritzau Scanpix