10 spændende høstgudstjenester fra hele landet

Ved høstgudstjenesterne pyntes mange kirker med korn, kranse og årstidens nyhøstede frugter. Her er det en sønderjysk høstgudstjeneste i Notmark Kirke på Als. Foto: Palle Peter Skov

Når skoven falmer trindt om land, er det tid til at samles i kirkerne og takke Gud for årets høst. Kristendom.dk guider læserne til 10 steder, du kan deltage i en høstgudstjenester landet rundt

I de næste par uger kan man opleve, at der er flere blomster i kirken end normalt. Det er nemlig tid til høstgudstjenester. I Danmark er det en gammel tradition, at kirkerne holder særlige gudstjenester for at markere, at årets høst er kommet i hus. Derfor pynter nogle sogne op med blomster i kirkerne.

Hvor skal man tage hen, hvis man vil være sikker på at opleve en ægte høstgudstjeneste? Kristendom.dk guider dig i retning af 10 gode høstgudstjenester fra hele landet.

1. Herning: Medbring gaver til andre, og oplev festligt høstmarked

Høstdagen i Gjellerup i Herning handler ikke kun om at gå til gudstjeneste og spise god mad, men også om at give. Det er i hvert fald meningen, når kirken efter høstgudstjenesten tager imod høstgaver, som gives videre til dem, der ikke har så meget. Alt det, der indsamles på høstdagen, går til Blå Kors Varmestue, Kirkens Korshær og Gjellerup Kirkes Sognehjælp.

Tidspunkt: 9. september fra klokken 10.00.
Hvor: Gjellerup Kirke, Kirkebyvej 1.

2. København: Høstgudstjeneste med aktuelt foredrag om danskhed

Hvad mener Ida Auken egentlig, når hun taler om danske værdier? Til denne høstgudstjeneste i Grundtvigs Kirke i København kan man møde det kendte radikale folketingsmedlem Ida Auken. Hun holder foredrag med udgangspunkt i sin nye bog ”Dansk,” og inden da kan man opleve en traditionel høstgudstjeneste med prædiken af den nye hospitalspræst på Bispebjerg og præst i Grundtvigs Kirke Sven Rune Havsteen. Under foredraget med Ida Auken bliver der serveret en lækker frokost. Der er fri adgang for alle.

Tidspunkt: 9. september fra klokken 10.00.
Hvor: Grundtvigs Kirke, På Bjerget 14B.

3. Holbæk: Tag æblerne under armen, og kom til høstgudstjeneste i Grandløse Kirke

Har du et æbletræ, der giver overskud af æbler? Så er det i denne uge, du har chancen for at få de runde, søde frugter til at spille en central rolle i en gudstjeneste. Grandløse Kirkes høstgudstjeneste bliver nemlig et sandt æblegilde med æblekage og en æblepresser, hvor man kan presse sine æbler til most. Så skal man bare huske en flaske eller to, så man kan bringe sin friskpressede æblemost med hjem igen.

Tidspunkt: 9. september fra klokken 10.00.
Hvor: Grandløse Kirke, Grandløse Kirkevej 5.

4. Rødovre: Børnene bærer blomster ind i kirken

Ved denne høstgudstjeneste spiller børnene en særlig rolle, når de sammen med frivillige fra FDF samler blomster, frugt og grøntsager sammen i en stor pærevælling. På symbolsk vis går de små herefter i procession ind i kirken, hvor de voksne venter. Så begynder høstgudstjenesten, som sognepræst Anna Gadsbøll i år vil stå for.

Tidspunkt: 9. september fra klokken 10.30.
Hvor: Hendriksholm Kirke, Damhus Boulevard 70.

5. Frederikssund: Pynt, spillemandsmusik og fyldte maver – en festlig fejring

Formiddagens høstfejring i Islebjerg Kirke byder på lidt af hvert. Klokken 9.00 begynder det hele med fælles pyntning af kirken med blomster, korn, frugt og grønt. En time senere holder sognepræst Christina Holten Mølgaard høstgudstjeneste, og klokken 11.00 er der gratis frokost og bankospil med flotte præmier på højkant. Undervejs spiller Islebjerg Vokalensemble traditionel, dansk spillemandsmusik.

Tidspunkt: 16. september fra klokken 09.00.
Hvor: Islebjerg Kirke, Ansgarsvej 2.

6. Vemmelev: Nyt kirkeskib bliver indviet

Årets høstgudstjeneste i Hemmeshøj Kirke falder sammen med indvielsen af det nye kirkeskib. Det flotte modelskib, der ligner det, der hænger i mange andre kirker, er blevet lavet i skibsbyggeren Steen Zoffmanns værksted ved Vejle. Når det nye kirkeskib er blevet indviet og gudstjenesten er overstået, så er der frokost for alle, der har lyst.

Tidspunkt: 16. september fra klokken 10.30.
Hvor: Hemmeshøj Kirke, Hemmeshøjvej 16B.

7. Hjørring: Indsamling til Folkekirkens Nødhjælp med juniorkonfirmander

Juniorkonfirmanderne i Sankt Catharinæ Kirke deltager i denne høstfejring, hvor der efter gudstjenesten er hygge i sognegården. Men ud over hyggeligt samvær med kaffe og kage er der også planlagt en høstauktion, hvor de indsamlede penge går til Folkekirkens Nødhjælp.

Tidspunkt: 16. september fra klokken 14.00.
Hvor: Sankt Catharinæ Kirke, Lille Kirkestræde 1.

8. Stoholm: Høst og hotdogs

Kom med til en høstgudstjeneste, hvor præst Ove Mølgaard holder prædiken. Når gudstjenesten er overstået, er der frokost, som består af pølser med friskbagt brød. Tag familie og venner under armen, og vær med i det kirkelige fællesskab fra ud på eftermiddagen.

Tidspunkt: 16. september fra klokken 16.00.
Hvor: Feldingbjerg Kirke, Feldingbjergvej 7.

9. Humlum: Kom til brunch og saml ind til kirkelige formål

Har du mere, end du kan bruge? Så saml det sammen og tag det med til høstgudstjenesten i Humlum, hvor der samles ind til blandt andet KFUMs Soldatermission og Møltrup Optagelseshjem. Derudover opfordres man til at medbringe frugt, grønt, syltetøj, saft eller lignende. Det skal nemlig bæres ind i kirken ved gudstjenestens begyndelse som et synligt billede på, at høstgudstjeneste handler om at takke for alt det, naturen har givet.

Tidspunkt: 16. september fra klokken 16.00.
Hvor: Humlum Kirke og Kirkehus, Humlum, Vesterkærvej 2A.

10. Struer: Traditionel høstgudstjeneste med frokost og offergang

I Holmstrup Kirke fejrer og takker menigheden for årets høst i kirken, der er pyntet i flotte efterårsfarver. Traditionen tro er der offergang, og de indsamlede penge går til Dansk Missionsråd, Kirkens Korshær og Folkekirkens Nødhjælp. Derefter inviterer menighedsrådet på en let frokost.

Tidspunkt: 23. september fra klokken 10.30.
Hvor: Holmstrup Kirke, Holmstrup Byvej 7A.

Guiden er bragt i samarbejde med kirke- og kulturkalenderen Kirku.dk.