Sognepræst: Bøn er ikke et formålsløst paradenummer

"Der er en underlig dobbelthed i kristen bøn. Der er 100% garanti for bønhørelse. Den kærlige og gode himmelske far lytter og vil gerne give sine børn det bedste. Alligevel holder Han af og til igen", skriver sognepræst Niels Jørgen Kobbersmed.

Som det sker i vores verden, at en far lader sig omstemme, sådan er Gud ikke upåvirket af vores bøn, skriver sognepræst Niels Jørgen Kobbersmed

Ud af grundmuret tro på Guds bønhørelse blev det i 1686 vedtaget at holde en national helligdag den fjerde fredag efter påske, ”almindelig bededag”.

Siden har det af og til været drøftet at afskaffe Bededag med nationaløkonomiske argumenter, som slående minder om dem, Struensee i sin tid brugte til at afskaffe en række helligdage.

Kirkeligt set er helligdagen mange steder i praksis afskaffet og forvandlet til ”store konfirmationsdag”.

Der er naturligvis ikke længere behov for en bededag til forbøn for krigene mod svenskerne, for misvækst på markerne eller Københavns brand. Men den tro og indstilling, at vi har en himmelsk far, vi kan gå til med alt, hvad vi har på hjerte, er tiden ikke løbet fra.

LÆS OGSÅStore bededag handler stadig om bøn

Bededags evangelium kommer Jesus med opfordringen til at ”bede og søge og banke på”. Kristen bøn er båret af den forvisning, at vi har en himmelsk far, som både lytter og ved lige præcis, hvad vi trænger til.

Det ligger i ordene: ”Hvem af jer vil give sin søn en sten, når han beder om et brød, eller give ham en slange, når han beder om en fisk?” En uvorn unge kunne måske i galskab finde på at pege på en rund brun sten i den tro, at den var et brød med skorpe på, eller forveksle en øgle, der basker med halen, med en fisk. Faderen ved bedre.

Sådan er Gud, vor himmelske far. Han hopper ikke på vores impulsive indfald. Alligevel lytter han med en fars tålmodighed og kærlighed til vores bøn.

LÆS OGSÅ:Biskop Hans Bagger - idémanden bag store bededag

Som det sker i vores verden, at en far lader sig omstemme, sådan er Gud ikke upåvirket af vores bøn. Det er ikke et formålsløst paradenummer, Jesus opfordrer os til: ”Bed, så skal der gives jer; søg, så skal I finde; bank på, så skal der lukkes op for jer. For enhver, som beder, får; og den som søger, finder; og den som banker på, lukkes der op for”.

Der er en underlig dobbelthed i kristen bøn. Der er 100% garanti for bønhørelse. Den kærlige og gode himmelske far lytter og vil gerne give sine børn det bedste. Alligevel holder Han af og til igen, fordi børnene ikke kan overskue konsekvensen af deres egen bøn.

Bededag er ved selve sin eksistens en opfordring til at benytte bønnens privilegium. Gå ind til Gud med alt, hvad du har på hjerte. Tag bare det hele med: Christiansborg og Amalienborg og rådhuset, kirkens gerning, alle de døbte, at de må vokse ind i troens liv og bønnens rige erfaringer.

Niels Jørgen Kobbersmed er sognepræst og panelist ved kristendom.dk.