Synspunkt

Sådan læser du Bibelen sammen med Helligånden

”At lytte (er) det vigtigste ved Guddommelig læsning! Jeg hører, at (Jesus) trøster mig eller fortæller mig, hvilken vej jeg skal gå; ofte en anden, end den vej, jeg selv vil gå: En mere kærlig vej”, skriver baptistpræst Poul A. Beck.

Når vi læser Bibelen meditativt, gør vi som de første kristne. De kaldte det lectio divina, fortæller baptistpræst Poul A. Beck

Jeg elsker at læse Bibelen meditativt: Som en kærligheds-erklæring fra Gud til mig. Det er skønt. Så bliver ordene levende, og fortællingerne træder frem. Beretningerne når umiddelbart mit hjerte og ikke kun hovedet.

Når vi læser Bibelen meditativt, så samler vi os om det centrale. Det er Jesus Kristus, Det levende Ord, som for os blev menneske. Blev som os for at tale med os som ven til ven. Sådan taler Jesus i dag til os gennem Bibelen ved hjælp af Helligånden.

LÆS OGSÅVi har altid digtet videre på Bibelen 

De første kristne vidste, at Bibelen var skrevet ved hjælp af Helligånden, derfor læste de Bibelen på samme måde: Ved hjælp af Helligånden. Det er enkelt og genialt. De kaldte det Lectio Divina (Guddommelig læsning). Der er altid mindst to om at læse: Helligånden og dig. Den Guddommelige læsning består af tre skridt i åbenhed: Læsning (lectio), Meditation (meditatio) og Bøn (orato).

Læsning: Jeg læser teksten, sådan som den står. Der er masser, jeg ikke forstår, men det gør ikke noget. Sådan er det med så meget. Guds kærlighed har aldrig afhængt af forståelse og viden. Tværtimod.

Meditation: Når jeg kan beretningen næsten udenad, så mediterer jeg. Prøver at forestille mig situationen, landskabet, vejret, stemningen, stedet, indretningen og så videre. Jeg bruger alle de sanser, Gud har givet mig: Hører, ser, smager, føler og fornemmer. Alt bliver levende, som er det en film, jeg ser. Det kan vi (næsten) alle gøre - med lidt øvelse.

Bøn: Noget bliver særlig vigtigt. Ofte ét ord fra beretningen: For eksempel ”Frygt ikke”. Så hviler jeg i bønnen ved det ord. Jeg taler med Jesus og fortæller ham om alt det, jeg frygter. Så sker det fantastiske. Han taler til mig! Hans ord bliver levende. Derfor er det at lytte det vigtigste ved Guddommelig læsning! Jeg hører, at han trøster mig eller fortæller mig, hvilken vej jeg skal gå; ofte en anden, end den vej, jeg selv vil gå: En mere kærlig vej.

LÆS OGSÅHvor finder jeg en meditationsgruppe?

Man kan også meditere i en gruppe, selv når man ikke kender hinanden i forvejen. Det har jeg tit prøvet. Der sker ofte noget vidunderligt. Vi oplever Helligåndens fælleskab; Gud møder os. Det er så rigt, når de gamle bogstaver bliver levende ved Helligånden.

Læs mere:

Wilfrid Stinissen: "Vi har set Herren. Lectio Divina. Bibellæsning med troens øjne". Ansgarsstiftelsens forlag.
David G. Benner: "At åbne sig for Gud. Lectio Divina som rammen for et liv i bøn". Boedals forlag

Poul A. Beck er freelancepræst og panelist ved kristendom.dk.