LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Spørg

Synd: Er der forskel på protestanters og katolikkers holdning?

Hvis du lyver, stjæler, snyder eller gør noget andet, som skader dig eller dine medmennesker påvirker det dit forhold til andre og dig selv. Vor synd kan dog aldrig blive så stor, at den ikke kan tilgives, skriver katolsk diakon Kaare H. Nielsen. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Forestil dig mennesket som en skrivemaskine, der er faldet på gulvet. Den protestantiske skrivemaskine er helt ødelagt og skal repareres af producenten. Den katolske derimod, kan godt skrive lidt endnu, fortæller katolsk diakon Kaare H. Nielsen som en del af sit svar

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvad adskiller den evangelisk-lutherske kirke fra den katolske i spørgsmålet om synd?

Venlig hilsen
Jakob 

Svar:

Kære Jakob

Det er et stort spørgsmål, som jeg kort skal forsøge at forklare. 

Forskellen kan måske forklares på følgende måde, som er forenklet og dermed mangelfuld. Lad mig bruge et billede. Forestil dig mennesket som en skrivemaskine. 

Den protestantiske skrivemaskine er faldet på gulvet og kan nu slet ikke skrive længere. Den skal repareres helt og holdent af den, som har produceret den.

Den katolske skrivemaskine er ligeledes faldet på gulvet. Den har også slået sig og er gået i stykker, så den skriver ikke så smukt længer. Men forskellen er, at den ikke er gået helt i stykker. Den kan skrive lidt endnu, ikke altid smukt, men lidt; omend den også har brug for en reparation fra fabrikantens side. 

LÆS OGSÅ: Forskelle mellem katolsk og protestantisk tro

For os i den katolske kirke er vi mærket af synden. Vi ved, at vi har brug for Guds tilgivelse, Guds nåde og barmhjertighed. Det er kun Gud, der kan tilgive vor synd. Så ikke noget med at vore gerninger kan formå det. Synden har ødelagt og ødelægger vort forhold til Gud, næsten og os selv. 

Tænk blot på hvis du lyver, stjæler, snyder eller gør noget andet, som skader dig eller dine medmennesker. Det påvirker dit forhold til andre og dig selv. Vor synd kan dog aldrig blive så stor, at den ikke kan tilgives. Der, hvor vi erkender og bekender den, er den tilgivet. 

LÆS OGSÅ: Hvordan er vi både syndere og tilgivet?

Vi har som bekendt skriftemålet. Vi kalder det forsoningens sakramente. Der har vi mulighed for at bekende vor synd og fejre forsoningen med Gud. Det er en konkret måde at gøre det på. Ved at sætte ord på sin synd og bekende den giver man på en måde også slip på den. Vi overgiver alt det dårlige til Gud. Det er virkelig en god måde at komme videre på og starte på en frisk. 

For før vi overhovedet kan bekende noget, må vi jo tænke over vort liv, erkende vore fejl og derefter sætte ord på dem i skriftemålet. Det kan heldbrede mennesket på mange planer. Synd er en del af vort liv. Den kan som sagt ødelægge meget. Men, og det er det gode, vi kan omvende os og begynde på ny. Det er det fantastiske ved at være kristen. 

Fortidens fejl og mangler behøver ikke holde os fast. Hvor stor en synd vi end måtte have begået, så vil Guds nåde og kærlighed altid være større.
Alt godt og Guds fred.

Med venlig hilsen
Kaare H. Nielsen
Katolsk diakon

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.