Den katolske kirke giver VM-arrangører det røde kort

Den katolske kirke har givet arrangørerne af VM i Brasilien det røde kort for at bruge milliarder af dollars på stadions i stedet for at forbedre forholdene for landets fattigste, og kirken støtter de folkelige protester mod VM.

Det kan godt være, at pave Frans er fodboldfan, men der er en grænse. Den katolske kirke mener, det er er forkert prioritering at bruge milliarder af dollars på sportsarrangementer, mens Brasiliens store sociale ulighed og lave offentlige ydelser bliver ignoreret

I verdens største katolske land Brasilien har kirken for nyligt uddelt brochure, der er formet som et rødt kort, som man kender fra fodboldbanen. I denne brochure finder man en lille, men tydelig protest mod afholdelsen af VM, der starter på torsdag. Det skriver Reuters.

I brochuren opfordrer landets katolske biskopper den brasilianske regering til at respektere folks ret til at demonstrere. 

”Kirken ønsker at bidrage til den offentlige debat, og udtrykke dens bekymring for (…) den omvendte prioritering af det offentlige budget, der burde gå til sundhed, uddannelse, transport og sikkerhed,” skriver de. 

Denne holdning til VM-begivenheden deles af mange brasilianere. De mange milliarder dollars, man har brugt på renovering af landets store VM-stadions, er blevet mødt med protester fra befolkningen. I disse bevægelser mener man, at opførelsen af de store stadions og de mange milliarder, man bruger på sportsbegivenheden, står i skærende kontrast til landets mangel på boliger, sundhedshjælp og uddannelse.

For disse modstandere bliver Brasiliens store stadions nærmest opfattet som et symbol på landets ulighed, skriver Reuters. Man regner med, at afholdelsen af VM vil tiltrække flere lignende protester.

I den katolske kirkes brochure kritiseres VM-administrationen yderligere for at have fordrevet hundredevis af fattige borgere, der bor i områderne, hvor de store stadions ligger.

Kirken er ligeledes bekymret for om de 800.000 turister, der kommer i løbet af turneringen, kan have konsekvenser for landets høje antal af prostituerede. Heraf mange af dem mindreårige. Prostitution af mindreårige er en tragisk del af det brasilianske samfund, der desværre har trukket mange sexturister til landet, skriver Reuters.

I brochuren fra den katolske kirke står der opsummerende: ”VM bliver kan kun blive en universel sejr, hvis nogle fundamentale krav bliver mødt.”