Klassiker

De ti vigtigste ting om Kristus-statuen i Rio

Statuen Cristo Redentor, Kristus Forløseren, står på Corcovadobjerget i Rio de Janeiro i Brasilien. Corcovado betyder "pukkelrygget" på portugisisk og hentyder til bjergets lodrette klippeformation af granitsten.

I disse dage hviler alles øjne på Rio i Brasilien. Statuen Cristo Redentor, den berømte Kristus-statue i Rio de Janeiro, er et ikon for byen og landet. Læs dens spændende historie her

Et af verdens syv moderne vidundere. Det er, hvad Cristo Redentor eller Kristus Forløseren-statuen i Rio de Janeiro i Brasilien, er udnævnt til. I disse dage tager statuen imod sportfans fra hele verden – med åbne arme.

Men hvad er historien bag statuen? Læs her om de 10 vigtigste ting at vide her:
 
1. Her ligger den
Statuen Cristo Redentor, Kristus Forløseren, står på Corcovadobjerget i Rio de Janeiro i Brasilien. Corcovado betyder "pukkelrygget" på portugisisk og hentyder til bjergets lodrette klippeformation af granitsten. Bjerget ligger 710 meter over havets overflade og er en del af Tijuca National Park. Det ligger i det centrale Rio lige vest for byens centrum omgivet af regnskov. Kristusfiguren kan ses fra alle distrikter og er i dag Rios mest synlige vartegn.

2. Så stor
Selve statuen måler 30 meter i højden. Den står på en otte meter høj piedestal. I bredden, det vil sige fra hånd til hånd, måler den 28 meter. For at skabe stabilitet er venstre arm 40 centimeter mindre end højre, og hovedet hælder 33 centimeter fremad. Den vejer 1145 tons.
 
3. Bygget af svensk cement
Statuen er bygget af Skånska Cement og cement fra Limhamn i Malmø. Blandt svenske søfolk, der anløber Rio, kandes den derfor for ”Limhamns-Jesus”. 50 store brikker af cement udgør hovedet, og hver hånd består af 8 dele, som tilsammen vejer flere ton. For at gøre den vejrbestandig, er den på ydersiden besat med titusinder af mosaikstumper i fedtsten. Stilen er art decó, som kendetegnes ved sin enkelhed, sine rene linjer og geometriske former.

4.Tidshistorie Statuen er bygget mellem 1926 og 1931
Opførelsen af Kristusfiguren var oprindelig tænkt til at skulle markere 100-året for Brasiliens uafhængighed af Portugal i 1822. Efter 1. Verdenskrig ønskede Brasiliens daværende ærkebiskop, at den i stedet skulle symbolisere verdensfreden og forestillede sig en Jesusfigur med en jordklode under den ene arm og et kors i den anden. Det blev imidlertid den brasilianske bygningsingeniør Heitor da Silva Costa, der udførte skulpturen med de åbne arme, assisteret af den franske billedhugger Paul Landowski.

Det tog dem næsten 5 år at gøre den færdig, blandt andet fordi det viste sig at være vanskeligt at bygge statuen i Brasilien. De måtte sende tegningerne omkring skulptøren Paul Landowskis atelier i Frankrig, før den i mindre dele blev sendt tilbage til Rio og samlet på Corcovado-bjerget. I 2000 blev den gennemrestaureret, og man installerede en katodebeskyttelse på det stålforstærkede beton for at forhindre mere tæring og slid på grund af de stærke vinde, voldsom fugtighed og pludselige temperaturændringer. Kristus-statuen var lukket i en periode i 2011 for turister, fordi den skulle rengøres i anledning af dens 80 års fødselsdag.

5. Indviet med lysshow i tæt tåge
Den 12. oktober 1931 blev statuen indviet af ærkebiskoppen. Den italienske nobelprismodtager Guglielmo Marconi eksperimenterede med et specielt lysshow i dagens anledning. Han ville undersøge, om det kunne lade sig gøre at sende radiobølger fra Italien over Atlanten og dermed tænde 16 reflektorer ved statuen. Det lykkedes, men der var ikke mange, der kunne se lysene, da der på indvielsesdagen hang en tæt tåge omkring Kristusfiguren.

6. De tegnede og byggede den
Den oprindelige udformning af statuen blev udført af den brasilianske bygningsingeniør Heitor da Silva Costa (1873-1947). Han blev assisteret af den franske art decó-billedhugger Paul Landowski (1875-1961), som lavede en gipsmodel af hovedet og hænderne i naturlig størrelse i sit atelier i Paris, for at få dem så livagtige som muligt. Modellerne blev sejlet til Brasilien, hvor formerne blev fyldt med beton. Projektets bygherre var den italienske ingeniør Heitor Levy. Det fortælles, at han undervejs på grund af sit store engagement konverterede fra jødedommen til katolicismen. Han har indmuret en flaske i skulpturens hjerte med navne på sine forfædre og slægtninge. Det var den franske ingeniør Albert Caquot, der foretog beregningerne af statuens holdbarhed.

7. Blandt verdens syv vidundere
Den 7. juli 2007 blev Kristus Forløseren-statuen udnævnt til at være et af den moderne verdens syv underværker. Dermed er den optaget i New Open World Corporation, NOWC, skabt af schweitzeren Bernhard Weber. Baggrunden for udnævnelsen var en afstemning, som strakte sig over 6 år med 100 millioner stemmeberettigede mennesker. I 2013 blev den kåret som vinder af Travellers' Choice som bedste seværdighed.

8. De betalte Kristus-statuen 
Den katolske præst Pedro Maria Boss søgte i midten af 1850'erne den daværende prinsesse Isabella om en økonomisk finansiering til bygning af et stort, religiøst monument. Støtten blev imidlertid afslået i 1889, højst sandsynligt på grund af den sekulariseringsproces, Brasilien gennemgik, som adskilte stat og kirke. I 1921 kom et nyt forslag fra Rio de Janeiros ærkebispedømme, og der blev organiseret en Semana do Monumento, en monumentuge, hvor man samlede donationer ind. Private donationer fra brasilianske katolikker endte således med at finansiere det store Kristus Forløseren-monument.

9. Bemærkelsesværdige gæster
Blandt kendte mennesker, som har gæstet Kristus Forløseren, kan nævnes pave Pius XII, pave Johannes Paul II, Alberto Santos-Dumont, Albert Einstein og prinsesse Diana. En aktivist, som protesterede mod myndighedernes langsommelige behandling af forbrydelserne i Rio, skrev i 2010 en graffititekst på Kristus Forløseren. Han havde via et stillads, som var sat op for at rengøre statuens hoved og hænder, fået adgang til statuen.

10. Sådan kommer man til tops 
Fra toppen af Kristus Forløseren på Corcovadobjerget er der en 360 graders panoramaudsigt over Rio. Indtil fornylig kunne man tage turen derop med en gammel tandhjulsbane, først gennem regnskov, og derefter gennem bjerget. En togtur på 3824 meter. I dag er der kommet nye tog, som kan tage 600 passagerer med per time, dobbelt så mange som tidligere, og hvor turen før tog 20 minutter, tager den i dag kun 13 minutter. Fra foden af statuen er der 223 trin. I 2002 blev der installeret rulletrapper og panoramiske elevatorer. Endvidere er bjerget attraktivt til bjergbestigning, og der findes over 50 stier op til bjergets top.

I 2016 skal Rio være vært ved det første OL i Sydamerikas historie, og Kristus-statuen vil igen tage imod sportsfolk fra hele verden – med åbne arme.

Kilder:
Wikipedia, traveladvisorstips.com, dr.dk, corcovado.com.br, politiken.dk, cristo80anos.com