Spørg

Hvad er et "helligt liv og levned"?

Selv om det ikke siges så tit nu om stunder, så handler det at være kristen om at blive et bedre menneske. Et helligt menneske. At blive hellig er at blive hel, mener Lene Skovmark, der er præst og åndelig vejleder.

Rent sprogligt betyder liv og levned nogenlunde det samme. Levned er et gammelt nordisk ord for liv eller livsførelse, svarer præst Lene Skovmark

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvad er et ”helligt liv og levned?”

Venlig hilsen
Ruth

Svar:

Kære Ruth

Tak for dit spørgsmål om helligt liv og levned. Jeg går ud fra, at du tænker på udtrykket fra kirkens indgangsbøn: "Herre oplad (opluk) nu mit hjerte… at jeg hver dag kan forbedre mig i et helligt liv og levned."

Det er et udtryk, som vi ofte hører uden at tænke nærmere over det, så det er godt at blive mindet om, hvad det faktisk er, vi beder om. Rent sprogligt betyder liv og levned nogenlunde det samme. Levned er et gammelt nordisk ord for liv eller livsførelse. Så det interessante er, hvad der menes med et helligt liv og levned.

LÆS OGSÅ: 
Hvad er det hellige?

I Gamle Testamente betyder hellig at være udskilt fra verdsligt, almindeligt brug og indviet til Gud. Guds folk var helligt, fordi det var udskilt fra andre folkeslag og udvalgt til som Guds folk at leve et liv efter hans bud og vilje.

Det er faktisk samme betydning i Nye Testamente. Både Jesus og Paulus formaner gang på gang disciplene til at leve et liv i overensstemmelse med Guds vilje. At bære den frugt, som omvendelsen kræver. At leve, så det svarer til kaldet. 

Det er det, der ligger i ordet helliggørelse, som betyder at blive gjort hellig. Det er altså noget, der sker med én, når man hører Guds ord (og tager det til sig). Det er Gud, der ved sin Helligånd åbner hjertet og forvandler livet. Så Kristus mere og mere vinder skikkelse i os.

LÆS OGSÅ: 
I gudstjenesten beder man sammen

Vores del er at åbne os og lade det ske. Angre vore synder, som der også står i bønnen, og forbedre os. Det er det, der menes med udtrykket bod og bedring.

Selv om det ikke siges så tit nu om stunder, så handler det at være kristen om at blive et bedre menneske. Et helligt menneske. At blive hellig er at blive hel. At blive helt: den Gud har skabt os til, nemlig fuldt ud menneske.

Mange hilsner
Lene Skovmark
Præst og åndelig vejleder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.