Spørg

Bruger man bispehuer i folkekirken?

"Lutherske kirker, der stadig har den apostolske succession, regner deres bispeembede mere i forlængelse af det katolske bispeembede. Derfor bærer de stadig bispehue som de katolske bisper. I Norden gælder det Sverige og Finland," skriver sognepræst Kaj Bollmann. På billedet set tidligere biskop i Ribe Stift Elisabeth Dons Christensen og biskop Gustav Bjørkstrand fra Finland.

Det har måske været en svensk biskop, du så ved den nylige bispevielse, svarer sognepræst Kaj Bollmann

Spørgsmål:

Jeg så for nyligt billeder fra bispevielsen i Ribe Domkirke. Her er der billeder af én med bispehue, hvilket jeg undrede mig over, da jeg aldrig tidligere har set den anvendt i forbindelse med ceremonier i den lutherske kirke.

Så spørgsmålet er bare, om det er normalt anvendt i folkekirken, eller det bare er mig der er "lidt" uoplyst i den forbindelse? På forhånd tak for svaret!
Lars

Svar:
I folkekirken anvender vi ikke bispehuen eller bispestaven, fordi vi ikke ser bispeembedet som et særligt embede, men blot en præst med en særlig funktion. Lige efter reformation afskaffedes bispetitlen helt og erstattedes af såkaldte ”Generalsuperintendenter”, som var kongens gejstlige tilsynsmænd.

Gradvist genindførtes dog bispetitlen og en del af den højtidelighed og pragt, der gik tilbage til den katolske tid med særlige kåber og så videre. Biskopperne er også de eneste præster, hvis præstekjoler er af silke med fløjlsmave (deraf udtrykket fløjlsmaver), og Københavns biskops førsterang blandt biskopperne vises ved, at han bærer kjole helt af fløjl.

LÆS OGSÅHvad laver en biskop? 

De biskopper, der ved danske bispevielser bærer bispehue (mitra), er ikke danske, men som regel svenske. Den svenske kirke har i egen selvforståelse bevaret ”den apostolske succession”, altså at der ved bispevielsen lægges hånd på biskoppen af biskopper, der igen er blevet lagt hånd på i en ubrudt række helt tilbage til Skt. Peter.

Lutherske kirker, der stadig har den apostolske succession, regner deres bispeembede mere i forlængelse af det katolske bispeembede. Derfor bærer de stadig bispehue som de katolske bisper. I Norden gælder det Sverige og Finland. Det gælder også Estlands og Letlands lutherske biskopper. Desuden har de anglikanske kirker bevaret skikken.

Venlig hilsen
Kaj Bollmann
Sognepræst 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.