Misforståede bibelvers

Præst: "Lad de små børn komme til mig" er den mest misforståede Jesus-sætning

I dåbsritualet hører vi, at Jesus siger: "Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i". Det er ikke et spørgsmål, men en ordre fra Jesus. Forældre skal turde at træffe beslutningen for deres børn og lade dem døbe til evigheden, mener Poul Joachim Stender, der er sognepræst og forfatter.

Pointen i bibelcitatet om de små børn er at lægge sit liv totalt i Guds hænder for at få del i Gudsriget. Kan vi lide den tanke, spørger sognepræst Poul Joachim Stender

”Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i” Markusevangeliet 10, 14.

Efter juleevangeliet er det de ord i Bibelen, der er mest kendt af befolkningen. Blandt andet fordi ordene også indgår i dåbsritualet. Men det er også de ord, der er mest misforstået. Når folk lader deres børn fare rundt i kirken under gudstjenesten og høfligt bliver irettesat for det, svarer de, at Jesus siger, at de små børn skal komme til ham. 

Det er som om Jesus reduceres til en tandløs dagplejemor, der synes, børn kan opføre sig, som de har lyst til.

Børnene får en ny familie
Bibelcitatet betyder, at vi skal aflevere vore børn til Gud. De får en ny familie. De skal følge Jesus og ikke os forældre! Det indebærer, at de aldrig i deres kommende liv kan sætte noget højere end Guds søn. 

Gad vide hvor mange forældre, der tænker over, at de har bortadopteret deres barn ved dåben til Vorherre? 

LÆS OGSÅ: Hvorfor døber man babyer?

Kristne er indspiste

Der er intet bibelcitat, der udvider vor kreds så meget som ordene fra Jesus om, at de små børn skal komme til ham. Mange har den erfaring, at kristne er indspiste. I stedet for at blive sammenspist med andre kristne, er man blevet indspist. Men Jesus udvider kredsen. Han bliver vred, da disciplene holder børnene tilbage. Spørgsmålet er, hvem vi vil have lukket ind i både vores kirkelige inderkreds og i Guds rige? 

Kun de små børn? Hvad med de pædofile? ”Lad de pædofile komme til mig, dem må I ikke hindre”. Misbrugerne på byens bænke? ”Lad bumserne komme til mig, dem må I ikke hindre”. Eller hvad med de indvandrede? ”Lad andengenerationsindvandrene fra Nørrebro og Vollsmose komme til mig, dem må I ikke hindre”.

Fede egoer er et samfundsproblem
Børnehaver rundt omkring i landet holder kurser for forældre, der skal lære at sige nej til deres børns ønsker bare engang imellem. I stedet for at sige: Lad de små børn komme til Kristus, bliver der sagt: Lad de små børn komme til sig selv. Og selvfølgelig skal de små børn komme til sig selv. Men det gør de kun ved at blive sig selv gennem Kristus. 

Børn i dag opdrages til at blive deres eget livs direktør. Vi ønsker at give dem fysisk sundhed og fylder dem med økologisk æblemos og vaccinationer. Men holder dem, ligesom disciplene, tilbage fra Kristi velsignelse.

Man taler om, at fede børn er et kæmpe samfundsproblem. Men et langt større problem er børn og unge med fede egoer. Pointen i bibelcitatet om de små børn er at lægge sit liv totalt i Guds hænder for at få del i Gudsriget. Kan vi lide den tanke? 

Jesus giver en ordre
Jesus er, blandt mange andre ting, vor allerøverste autoritet. Hvad han siger, skal vi rette os efter! Det står ikke til diskussion, om vi har lyst til lade de små børn komme til ham. Det er en ordre. Han siger ikke: ”Har I lyst til, orker I, føler I, at I kan overkomme, at børnene kommer til mig?”. 

Han siger: ”Lad de små børn kom til mig, dem må I ikke hindre”. Der tales autoritativt. Derfor er det en misforståelse, når forældre ikke vil lade deres børn døbe som spæde ud fra den betragtning, at børnene senere i livet selv skal have lov til at træffe valget.

Det er os voksne, der træffer beslutninger for dem, indtil de er så store, at de selv er i stand til det. Vi lukker cirklen meget snævert om børnene, hvis vi ikke giver plads til, at evigheden kan nå dem.

Poul Joachim Stender er sognepræst og forfatter.