Spørg

Hvem ejer Roms kirker?

Selv i Rom er mange af kirkerne på mange forskellige institutioners hænder. Nogle af Roms kirker er ejet af Vatikanstaten og har som sådan også særlig juridisk suverænitet. Det gælder for eksempel Peterskirken inde i selve Vatikanstaten, men også kirker som Laterankirken og Santa Maria Maggiore, svarer katolsk præst Daniel Nørgaard.

Mit skøn er, at flertallet af de gamle kirker i Roms centrum er ejet af forskellige ordener, svarer katolsk præst Daniel Nørgaard

Spørgsmål:

Kære Daniel Nørgaard

Jeg rejser meget i Rom og besøger ofte de mange kirker. I den forbindelse har jeg tænkt over ejerskabet af de mange kirker.

Kan du gøre mig lidt klogere på det punkt?

Med venlig hilsen
Paul

Svar: 

Kære Paul

Mange tror, at Vatikanet ejer alt, hvad der har med den katolske kirke at gøre over alt på jorden, men økonomisk set er kirken ikke så topstyret.

Selv i Rom er mange af kirkerne på mange forskellige institutioners hænder. Nogle af Roms kirker er ejet af Vatikanstaten og har som sådan også særlig juridisk suverænitet. Det gælder for eksempel Peterskirken inde i selve Vatikanstaten, men også kirker som Laterankirken og Santa Maria Maggiore.

Andre kirker er ejet af bispedømmet (stiftet) Rom; det gælder mange af de normale sognekirker i stiftet. Andre igen er ejet af en religiøs orden som for eksempel jesuitterne eller dominikanerne.

Mit skøn er, at flertallet af de gamle kirker i Roms centrum er ejet af forskellige ordener. Jeg ved, at nogle af kirkerne er blevet bygget af et håndværkerlaug, men jeg er ikke klar over, om der stadig er kirker, der er ejet af et sådant laug.

I det hele taget tvivler jeg på, om nogen overhovedet har et fuldt overblik over ejerskabet af de over 900 katolske kirker i Rom.

De bedste hilsener

Daniel Nørgaard,
katolsk præst 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.